0

Pierożki Dim Sum gotowane na parze

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonej wieprzowiny
  • 40 g kiełków bambusa z puszki
  • 3 cebule dymki
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • szczypta chilli
  • 1 ubite białko
  • 25 arkuszy ciasta na pierożki wonton

Jak zrobić pierożki Dim Sum gotowane na parze?

Kiełki bambusa oraz marchewkę dobrze opłucz i posiekaj (polecamy noże kuchenne w bloku Gerlach FINE).

Pierożki Dim Sum gotowane na parze – Zestaw noży w bloku FINE

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku FINE
 

Cebulę dymkę drobno poszatkuj.

W misce umieść mielone mięso wieprzowe, dymkę, marchewkę, kiełki bambusa, chilli, sos sojowy, olej sezamowy, cukier puder i białko, a następnie dokładnie je wymieszaj.

Mąkę kukurydzianą przesyp przez sitko do miski z gotową masą. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Rozłóż arkusze ciasta. Na środku każdego z nich dodaj jedną łyżkę nadzienia.

Delikatnie zwilż brzegi arkusza, zegnij je do środka i mocno ściśnij tak, aby się skleiły.

W naczyniu do gotowania na parze (polecamy naczynie dostępne w zestawie z garnkami Simple), na dnie rozłóż czystą wilgotną ściereczkę. Następnie ułóż w nim pierożki jeden obok drugiego. Jeśli chcesz uniknąć posklejania się pierożków, zachowaj między nimi niewielkie odstępy.

Pierożki Dim Sum gotowane na parze – Zestaw garnków 15 el. SIMPLE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
 

Gotuj pod przykryciem przez 8 minut.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności