Pierożki Dim Sum gotowane na parze

Pierożki Dim Sum gotowane na parze

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonej wieprzowiny
  • 40 g kiełków bambusa z puszki
  • 3 cebule dymki
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • szczypta chilli
  • 1 ubite białko
  • 25 arkuszy ciasta na pierożki wonton

Przygotowanie:

Kiełki bambusa płuczemy, odcedzamy i siekamy.

Cebulę dymkę oraz marchewkę obieramy i siekamy.

Do miski dodajemy wieprzowinę, cebulę dymkę, marchewkę, kiełki bambusa, chilli, sos sojowy, olej sezamowy, cukier puder i białko. Całość dokładnie mieszamy.

Przesypujemy mąkę przez sitko.

Dodajemy mąkę kukurydzianą do miski z wieprzowiną i ponownie mieszamy.

Rozkładamy arkusze ciasta. Na każdy środek arkuszu dodajemy jedną, pełną łyżeczkę nadzienia.

Zwilżamy brzegi każdego z arkusza wodą. Zaginamy brzegi ciasta do środka i mocno ściskamy z boku.

Bierzemy naczynie do gotowania na parze, na dnie rozkładamy czystą, wilgotną ściereczkę i kładziemy pierożki jeden obok drugiego, pozostawiając trochę odstępu między nimi. Pierożki nie powinny się dotykać podczas gotowania, ponieważ się skleją ze sobą.

Przykrywamy naczynie do gotowania na parze i pieczemy przez 8 minut. W trakcie gotowanie nie podnosimy pokrywki.

Wskazówka:

Do ugotowania pierożków dim sum polecamy naczynie do gotowania na parze dostępne w zestawie garnków Prestige.

Zestaw garnków Prestige


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności