Składniki:
- 300 g mięsa mielonej wieprzowiny
- 40 g kiełków bambusa z puszki
- 3 cebule dymki
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- szczypta chilli
- 1 ubite białko
- 25 arkuszy ciasta na pierożki wonton
Jak zrobić pierożki Dim Sum gotowane na parze?
Kiełki bambusa oraz marchewkę dobrze opłucz i posiekaj (polecamy noże kuchenne w bloku Gerlach FINE).
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku FINE
Cebulę dymkę drobno poszatkuj.
W misce umieść mielone mięso wieprzowe, dymkę, marchewkę, kiełki bambusa, chilli, sos sojowy, olej sezamowy, cukier puder i białko, a następnie dokładnie je wymieszaj.
Mąkę kukurydzianą przesyp przez sitko do miski z gotową masą. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Rozłóż arkusze ciasta. Na środku każdego z nich dodaj jedną łyżkę nadzienia.
Delikatnie zwilż brzegi arkusza, zegnij je do środka i mocno ściśnij tak, aby się skleiły.
W naczyniu do gotowania na parze (polecamy naczynie dostępne w zestawie z garnkami Simple), na dnie rozłóż czystą wilgotną ściereczkę. Następnie ułóż w nim pierożki jeden obok drugiego. Jeśli chcesz uniknąć posklejania się pierożków, zachowaj między nimi niewielkie odstępy.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
Gotuj pod przykryciem przez 8 minut.