Składniki:
- 300 g mięsa mielonej wieprzowiny
- 40 g kiełków bambusa z puszki
- 3 cebule dymki
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- szczypta chilli
- 1 ubite białko
- 25 arkuszy ciasta na pierożki wonton
Przygotowanie:
Kiełki bambusa płuczemy, odcedzamy i siekamy.
Cebulę dymkę oraz marchewkę obieramy i siekamy.
Do miski dodajemy wieprzowinę, cebulę dymkę, marchewkę, kiełki bambusa, chilli, sos sojowy, olej sezamowy, cukier puder i białko. Całość dokładnie mieszamy.
Przesypujemy mąkę przez sitko.
Dodajemy mąkę kukurydzianą do miski z wieprzowiną i ponownie mieszamy.
Rozkładamy arkusze ciasta. Na każdy środek arkuszu dodajemy jedną, pełną łyżeczkę nadzienia.
Zwilżamy brzegi każdego z arkusza wodą. Zaginamy brzegi ciasta do środka i mocno ściskamy z boku.
Bierzemy naczynie do gotowania na parze, na dnie rozkładamy czystą, wilgotną ściereczkę i kładziemy pierożki jeden obok drugiego, pozostawiając trochę odstępu między nimi. Pierożki nie powinny się dotykać podczas gotowania, ponieważ się skleją ze sobą.
Przykrywamy naczynie do gotowania na parze i pieczemy przez 8 minut. W trakcie gotowanie nie podnosimy pokrywki.
Wskazówka:
Do ugotowania pierożków dim sum polecamy naczynie do gotowania na parze dostępne w zestawie garnków Prestige.