Pikantne burrito z mięsem wieprzowym

Pikantne burrito z mięsem wieprzowym

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 10 placków pszennej tortilli
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag sera Gouda
  • Olej rzepakowy
  • Trzy szczypty chilli
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.

Odsączamy kukurydzę, pomidory i fasolę z puszki.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Całość mieszamy.

Po 5 minutach dodajemy mięso wieprzowe, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.

Rozgniatamy widelcem mięso na patelni.

Gdy mięso i cebulka ładnie się zarumienią na patelni, dodajemy odsączoną kukurydzę, pomidory, fasolę, oraz chilli. Mieszamy.

Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Ser Gouda trzemy na tarce o dużych oczkach.

Gotowy farsz z patelni przekładamy na placek. Wystarczą trzy łyżki na każdy z nich. Farsz posypujemy serem, zwijamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił w środku, a placek stał się chrupiący.

Wskazówka:

Do szatkowania cebuli i czosnku polecamy nóż Santoku 7’ Style.

Nóż santoku 7' Style


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności