Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 10 placków pszennej tortilli
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag sera Gouda
- Olej rzepakowy
- Trzy szczypty chilli
- Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Odsączamy kukurydzę, pomidory i fasolę z puszki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Całość mieszamy.
Po 5 minutach dodajemy mięso wieprzowe, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
Rozgniatamy widelcem mięso na patelni.
Gdy mięso i cebulka ładnie się zarumienią na patelni, dodajemy odsączoną kukurydzę, pomidory, fasolę, oraz chilli. Mieszamy.
Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Ser Gouda trzemy na tarce o dużych oczkach.
Gotowy farsz z patelni przekładamy na placek. Wystarczą trzy łyżki na każdy z nich. Farsz posypujemy serem, zwijamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił w środku, a placek stał się chrupiący.
Wskazówka:
Do szatkowania cebuli i czosnku polecamy nóż Santoku 7’ Style.