Pizza Margherita

Pizza Margherita

Składniki:

  • 60 dkg mąki
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 3 dkg drożdży
  • 1,50 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 50 dkg mozarelli
  • Suszona bazylia I oregano
  • Sól, pieprz I cukier do smaku
  • Garść świeżych listków bazylii

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto, do której potrzebujemy mąkę, drożdże, oliwę i wodę. Łączymy wszystkie składniki, mieszamy, ugniatamy ciasto.

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na bok na 30 minut w ciepłe miejsce, czekając, aż ciasto wyrośnie.

W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do passaty dodajemy suszoną bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz.

Mozarellę kroimy w plasterki.

Następnie wałkujemy ciasto na preferowany kształt i grubość (najlepiej ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozpłaszczamy na dnie blaszki, o średnicy około 23 cm, wcześniej posmarowanej oliwą). 

Na ciasto dodajemy sos pomidorowy i układamy mozarellę na górze pizzy.

Pizzę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C.

Po wyciągnięciu pizzy z piekanika, kładziemy listki świeżej bazylii na wierzchu.

Wskazówka:

 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności