Składniki:
- 60 dkg mąki
- 1,5 łyżki oliwy
- 3 dkg drożdży
- 1,50 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml passaty pomidorowej
- 50 dkg mozarelli
- Suszona bazylia I oregano
- Sól, pieprz I cukier do smaku
- Garść świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto, do której potrzebujemy mąkę, drożdże, oliwę i wodę. Łączymy wszystkie składniki, mieszamy, ugniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na bok na 30 minut w ciepłe miejsce, czekając, aż ciasto wyrośnie.
W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do passaty dodajemy suszoną bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz.
Mozarellę kroimy w plasterki.
Następnie wałkujemy ciasto na preferowany kształt i grubość (najlepiej ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozpłaszczamy na dnie blaszki, o średnicy około 23 cm, wcześniej posmarowanej oliwą).
Na ciasto dodajemy sos pomidorowy i układamy mozarellę na górze pizzy.
Pizzę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C.
Po wyciągnięciu pizzy z piekanika, kładziemy listki świeżej bazylii na wierzchu.
Wskazówka: