0

Pizza Margherita

Składniki:

  • 60 dkg mąki
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 3 dkg drożdży
  • 1,50 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 50 dkg mozarelli
  • Suszona bazylia I oregano
  • Sól, pieprz I cukier do smaku
  • Garść świeżych listków bazylii

Jak zrobić pizzę Margherita?

Przygotuj ciasto, łącząc ze sobą składniki: mąkę (warto użyć specjalnej mąki do pizzy), drożdże, oliwę i wodę. Wymieszaj je ze sobą i zacznij ugniatać ciasto.

Mając już gotowe ciasto o odpowiedniej konsystencji, uformuj z niego kulę i odstaw na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Przelej passatę do miski. Dodaj do niej suszoną bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki – do mieszania polecamy akcesoria z serii NATUR.

Pizza Margherita – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Mozzarellę pokrój w plastry.

Następnie podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj każdą z nich, formując na kształt pizzy i zachowując ulubioną grubość.

Ciasto ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj je sosem i dodaj plastry mozzarelli.

Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 20 minut.

Pizza Margherita – Nóż do pizzy SOLID

Na zdjęciu: Nóż do pizzy SOLID
 

Pizza Margherita najlepiej smakuje udekorowana przed podaniem świeżymi listkami bazylii. Krojenie ułatwi Ci specjalny nóż do pizzy np. Gerlach SOLID.

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności