Składniki:
- 60 dkg mąki
- 1,5 łyżki oliwy
- 3 dkg drożdży
- 1,50 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml passaty pomidorowej
- 50 dkg mozarelli
- Suszona bazylia I oregano
- Sól, pieprz I cukier do smaku
- Garść świeżych listków bazylii
Jak zrobić pizzę Margherita?
Przygotuj ciasto, łącząc ze sobą składniki: mąkę (warto użyć specjalnej mąki do pizzy), drożdże, oliwę i wodę. Wymieszaj je ze sobą i zacznij ugniatać ciasto.
Mając już gotowe ciasto o odpowiedniej konsystencji, uformuj z niego kulę i odstaw na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Przelej passatę do miski. Dodaj do niej suszoną bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki – do mieszania polecamy akcesoria z serii NATUR.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Mozzarellę pokrój w plastry.
Następnie podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj każdą z nich, formując na kształt pizzy i zachowując ulubioną grubość.
Ciasto ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj je sosem i dodaj plastry mozzarelli.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 20 minut.
Na zdjęciu: Nóż do pizzy SOLID
Pizza Margherita najlepiej smakuje udekorowana przed podaniem świeżymi listkami bazylii. Krojenie ułatwi Ci specjalny nóż do pizzy np. Gerlach SOLID.