0

Placek drożdżowy z wiśniami

Składniki:

  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki stopionego masła
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko w rondelku.

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko, trzy łyżki mąki. Całość mieszamy.

Gotową mieszankę odkładam na bok, aby drożdże wyrosły.

W dużej misce mieszamy mąkę, z mlekiem i drożdżami,  cukrem, roztrzepanym jajkiem, roztopionym masłem i szczyptą soli.

Wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotowujemy w tym czasie blachę o rozmiarach 23x32. Smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą.

Gdy ciasto odpowiednio wyrosło, przekładamy je na blachę i układamy na nim wiśnie.

Odstawiamy ciasto na 15 minut do podrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wkładamy ciasto na 40 minut.

Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy z piekarnika i ustawiamy na kratce do ostygnięcia.

Wskazówka:

Aby wygodnie roztopić masło do przygotowania placka drożdżowego z wiśniami polecamy rondelek Simple.

Rondel Simple

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności