Składniki:
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- Szczypta soli
Jak zrobić placek drożdżowy z wiśniami?
Podgrzej mleko w rondelku np. Simple o pojemności 1,5 litra.
Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Drożdże, cukier (1 łyżka) i mąkę (3 łyżki) dodaj do mleka (mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące). Wymieszaj wszystkie składniki i odłóż gotową mieszankę na bok, aby drożdże wyrosły.
W dużej misce umieść mąkę, zaczyn, cukier, roztrzepane jajko, roztopione masło i szczyptę soli, a następnie wymieszaj.
Wyrabiaj ciasto ręcznie przez 10 minut. Po tym czasie odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj blachę do pieczenia lub jedną z silikonowych form Gerlach SMART. Posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
Na zdjęciu: Zestaw form silikonowych do pieczenia 6 el. SMART BLACK
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na formę i ułóż na nim wiśnie.
Ponownie odłóż ciasto do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego placek drożdżowy z wiśniami na 40 minut.
Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i zaczekaj, aż wystygnie.