0

Placki z cukinii z dodatkiem sosów

Składniki dla 4 osób: 

Pancakes:

  • 600 g kolorowych cukinii – mix żółtej i zielonej
  • 1 mała cebula
  • ok. 5 łyżek mąki bezglutenowej 
  • ok. 5 łyżek aquafaby
  • sól
  • pieprz do smaku - opcjonalnie
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sos jogurtowo-koperkowy:

  • jogurt grecki lub jego roślinny zamiennik
  • 3 gałązki koperku (może być więcej)
  • 1-2 szczypty ulubionej mieszanki curry
  • 2-3 ząbki czosnku - opcjonalnie, jeśli lubisz
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie odrobina cukru lub jego zamiennika

Pasta bazyliowa:

  • pół puszki ciecierzycy
  • reszta aqaufaby
  • 1-2 ząbki czosnku
  • liście z 3 gałązek bazylii
  • 2 cm korzenia imbiru
  • oliwa lub dobry olej - tak by ułatwić blendowanie składników i nadać kremowej konsystencji
  • pieprz
  • sól

Mus truskawkowo-jogurtowy z werbeną cytrynową:

  • jogurt grecki lub jego roślinny zamiennik
  • 300 g truskawek
  • miód lub cukier biały, brązowy lub jego zamienniki
  • werbena cytrynowa lub melisa, lub mięta - kilka listków

Jak przygotować bezglutenowe, wegańskie pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem 3 pysznych sosów?

Pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem sosów

Zaczynamy oczywiście od dokładnego umycia wszystkich surowych i nieprzetworzonych produktów. 

Następnie łapiemy się za starcie cukinii, na dużych oczkach tarki. 

Kolejny krok to błyskawiczne oczyszczenie i posiekanie lub starcie cebuli, którą łączymy z kabaczkami, szczyptą soli i mieszamy, by po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody. Pora na dorzucenie mąki, aquafaby oraz przypraw, szybkie mieszanie i jesteśmy gotowi na kolejny etap, jakim jest smażenie.

Pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem sosów – Zestaw 3x patelni 20/24/28 cm NATUR

Na zdjęciu: Zestaw 3x patelni 20/24/28 cm NATUR
 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dbając, by jego temperatura nie była zbyt wysoka lub zbyt niska. Niezależnie od zachowanych proporcji zawsze wrzucamy jedną sztukę, kluski, placka czy pulpecika – na próbę, by sprawdzić, czy czegoś nie dodać. Wrzucamy odrobinę ciasta i smażymy chwilę z jednej i z drugiej strony – na rumiano. Próba generalna, czyli oficjalny kęs i jeśli wszystko gra, można zaczynać masową produkcję.

Kiedy placki się smażą, to idealny moment, by w międzyczasie przygotować pierwszy z dipów – jogurtowo-koperkowy, do którego możemy dodać również czosnek, w dowolnej ilości. Łączymy jogurt, aromatyczną mieszankę hinduskich przypraw curry, posiekany koperek, starty lub wyciśnięty czosnek – opcjonalnie, sól, pieprz i gotowe.

Pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem sosów – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Pora na pastę bazyliową. Zblenduj na gładką masę pół puszki ciecierzycy, z pozostałą aqafabą oraz chlustem oliwy. Dorzuć starty lub wyciśnięty czosnek (1-2 ząbki), starty i posiekany kawałek imbiru oraz bardzo dokładnie posiekane liście bazylii. Do tego pieprz, sól, mieszamy i gotowe.

Pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem sosów – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR

Ostatnia gwiazda – mus truskawkowo-jogurtowy z werbeną cytrynową, który można również zrobić z dodatkiem melisy, mięty lub innych aromatycznych ziół. Jogurt grecki albo jego roślinny odpowiednik połącz z rozgniecionymi lub zblendowanymi wcześniej truskawkami z dodatkiem odrobiny miodu, cukru bądź ich zamiennika. Posiekane lub porwane drobno listki aromatycznych ziół wieńczą to danie radośnie.

Pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem sosów

Gdy wszystkie dodatki są gotowe, a ostatnie placki się usmażyły, pora na serwis, na dwóch talerzach – jeden na słone, drugi na słodkie smaki. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami, listkami ziół i gotowe!

Smacznego!

Pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem sosów

 

Szukasz pomysłu na wyjątkowy prezent np. taki, jak deska z grawerem, którą otrzymała Monika? Wybierając drewniane akcesoria w naszym sklepie, możesz skorzystać z usługi grawerowania. Dzięki tej opcji Twój spersonalizowany prezent będzie oryginalny i z pewnością ucieszy obdarowane osoby.
Więcej o grawerowaniu przeczytasz na naszej stronie Grawerowanie w drewnie.

 

 

Autor Przepisu:

Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.

 

 

 

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności