0

Pomysły na szybki obiad

Każdego dnia większość z nas ma mało czasu, aby po pracy przygotować obiad. Dlatego poniżej stworzyliśmy zestawienie kilku łatwych przepisów, które pozwolą Wam wyczarować coś pysznego w bardzo krótkim czasie!

Tagiatelle z chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 600 g makaronu tagliatelle
  • 8 plastrów boczku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ szklanki mięty
  • 4 pomidory
  • ½ szklanki tahini
  • Olej

Przygotowanie:

Poszatkuj miętę, pomidory pokrój w kosteczkę.

Weź duży rondel, wlej wodę, zagotuj, dodaj makaron tagliatelle i gotuj przez 8 minut. Odcedź i odstaw na chwilę na bok.

Przekrój każdy plaster boczku na cienkie, krótkie paseczki.

Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej połóż plastry boczku, posyp je z obu stron kminem rzymskim i grilluj na małej ilości tłuszczu do momentu aż się zarumienią i staną chrupiące.

Następnie dodaj bekon, poszatkowaną miętę i pokrojone pomidory do gorącego makaronu i wymieszaj całość.

Każdą z porcji posyp tahini i podawaj z dodatkową szczyptą mięty na samej górze.

Wskazówka:

Do ugrillowania boczku polecamy naszą patelnię grillową Natur.

Patelnia grillowa Natur

Spaghetti Napoli

Składniki:

  • 2 puszki całych pomidorów
  • 700 g passaty
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Garść świeżych liści bazylii
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 6 łyżeczek startego parmezanu
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.

Płuczemy listki bazylii i drobno je szatkujemy.

Parmezan trzemy na tarce o dużych oczkach.

Kroimy pomidory z puszki w duże kostki.

Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę, aż stanie się miękka.

Do dużej, głębokiej patelni wlewamy passatę, dodajmy pokrojone pomidory, usmażoną cebulę, poszatkowaną bazylię, oregano, rozmaryn, czosnek, dwie łyżeczki parmezanu, cukier, sól i pieprz.

Całość mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia.

Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sos podajemy z porcją makaronu. Posypujemy każdą z porcji jedną łyżeczką startego parmezanu i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.

Wskazówka:

Do przygotowania spaghetti Napoli polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Patelnia Contrast Procoat

Sałatka Cezar

Składniki:

  • 150 g filetu z kurczaka
  • 1 mała sałata rzymska
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1/3  bagietki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Gotujemy jajko na miękko.

Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie kroimy na cztery części, smarujemy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety, aż się ładnie zarumienią. Usmażone mięso odkładamy na talerz.

Kroimy bagietkę w kosteczkę.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, wrzucamy pokrojoną bagietkę i smażymy ją na małym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając, aby grzanki nam się nie przypaliły.

Gdy grzanki staną się chrupiące, przesypujemy je na talerz.

Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z musztardą, majonezem, sokiem  cytryny oraz sosem Worcestershire.

Całość doprawiamy do smaku solą orz pieprzem.

Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy.

Przekrawamy jajko na pół.

Na talerzu podajemy sałatę rzymską, posypujemy ją grzankami, kładziemy kawałki mięsa oraz dwie połówki jajka, polewamy sosem Cezar i posypujemy startym parmezanem.

Wskazówka:

Do przygotowania sałatki Cezar polecamy deskę do krojenia Natur.

Deska do krojenia Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności