Każdego dnia większość z nas ma mało czasu, aby po pracy przygotować obiad. Dlatego poniżej stworzyliśmy zestawienie kilku łatwych przepisów, które pozwolą Wam wyczarować coś pysznego w bardzo krótkim czasie!
Tagiatelle z chrupiącym boczkiem
Składniki:
- 600 g makaronu tagliatelle
- 8 plastrów boczku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ szklanki mięty
- 4 pomidory
- ½ szklanki tahini
- Olej
Przygotowanie:
Poszatkuj miętę, pomidory pokrój w kosteczkę.
Weź duży rondel, wlej wodę, zagotuj, dodaj makaron tagliatelle i gotuj przez 8 minut. Odcedź i odstaw na chwilę na bok.
Przekrój każdy plaster boczku na cienkie, krótkie paseczki.
Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej połóż plastry boczku, posyp je z obu stron kminem rzymskim i grilluj na małej ilości tłuszczu do momentu aż się zarumienią i staną chrupiące.
Następnie dodaj bekon, poszatkowaną miętę i pokrojone pomidory do gorącego makaronu i wymieszaj całość.
Każdą z porcji posyp tahini i podawaj z dodatkową szczyptą mięty na samej górze.
Wskazówka:
Do ugrillowania boczku polecamy naszą patelnię grillową Natur.
Spaghetti Napoli
Składniki:
- 2 puszki całych pomidorów
- 700 g passaty
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 6 łyżeczek startego parmezanu
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
Płuczemy listki bazylii i drobno je szatkujemy.
Parmezan trzemy na tarce o dużych oczkach.
Kroimy pomidory z puszki w duże kostki.
Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę, aż stanie się miękka.
Do dużej, głębokiej patelni wlewamy passatę, dodajmy pokrojone pomidory, usmażoną cebulę, poszatkowaną bazylię, oregano, rozmaryn, czosnek, dwie łyżeczki parmezanu, cukier, sól i pieprz.
Całość mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia.
Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sos podajemy z porcją makaronu. Posypujemy każdą z porcji jedną łyżeczką startego parmezanu i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Wskazówka:
Do przygotowania spaghetti Napoli polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.
Sałatka Cezar
Składniki:
- 150 g filetu z kurczaka
- 1 mała sałata rzymska
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1/3 bagietki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Gotujemy jajko na miękko.
Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie kroimy na cztery części, smarujemy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety, aż się ładnie zarumienią. Usmażone mięso odkładamy na talerz.
Kroimy bagietkę w kosteczkę.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, wrzucamy pokrojoną bagietkę i smażymy ją na małym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając, aby grzanki nam się nie przypaliły.
Gdy grzanki staną się chrupiące, przesypujemy je na talerz.
Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z musztardą, majonezem, sokiem cytryny oraz sosem Worcestershire.
Całość doprawiamy do smaku solą orz pieprzem.
Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy.
Przekrawamy jajko na pół.
Na talerzu podajemy sałatę rzymską, posypujemy ją grzankami, kładziemy kawałki mięsa oraz dwie połówki jajka, polewamy sosem Cezar i posypujemy startym parmezanem.
Wskazówka:
Do przygotowania sałatki Cezar polecamy deskę do krojenia Natur.