Biała polewka ze Śląska Cieszyńskiego to pyszny chłodnik, który doskonale sprawdzi się w gorący, letni dzień. Ten tradycyjny przepis został przygotowany przez profesjonalnego kucharza, Adama Borowicza.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 pączki kopru
- 200 ml zimnej wody
- 300 ml kefiru/zsiadłego mleka
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- 1 płaska łyżka śmietany
- Połowa papryczki chili
Składniki na ok. 3 porcje
Jak przygotować śląski chłodnik?
Przygotuj dwa garnki. W jednym będą gotować się jajka na twardo. Powinny się gotować ok. 8 minut, aby nie były zupełnie suche.
Wyciągnij koper. Należy go posiekać razem z łodygami, poza ciemnymi (czarnymi) i wysuszonymi końcówkami. Następnie przekrój papryczkę chili na pół, usuń z niej pestki i zgnieć ją nożem. Natnij ją w cienkie paski. Posiekaj.
Do przygotowania bazy zupy będzie potrzebna mąka, zsiadłe mleko i śmietana 30%. Wlej do garnka ok. 200 ml zimnej wody, zacznij podgrzewać i dodaj do niej zsiadłe mleko, cały czas mieszając. Następnie należy zrobić do samo ze śmietaną. Mąkę dodawaj powoli, nie przestając mieszać. Posól i popieprz bazę. Następnie schłodź ją i w razie potrzeby dosól.
Przełóż chłodnik na talerz. Jajka ugotowane na twardo pokrój na takie kawałki, aby zmieściły się na raz do ust. Nałóż na środek zupy koperku wymieszanego z chili oraz jajka. Polej wszystko odrobiną oleju. Smacznego!
Jak przygotować białą polewkę?
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.