0

Przepis na bigos myśliwski

Bigos myśliwski przygotujesz z dwóch rodzajów kapusty oraz mieszanki mięs. Nie bez znaczenia jest jednak dodatek grzybów, które sprawiają, że to danie ma niezwykły aromat. Przygotuj je dla swojej rodziny, aby mieć obiad na kilka dni z rzędu.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej
  • 4-5 suszone grzyby
  • 300 g boczku
  • 250 g mięsa wołowego
  • 250 g mięs wieprzowego
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • koncentrat pomidorowy wg. uznania
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, papryka i cukier wg. uznania

Jak przygotować bigos myśliwski?

Kapustę białą i kiszoną ugotuj w osobnych garnkach. Może przydać Ci się do tego zestaw AMBIENTE. W trakcie dodaj do obydwu po trochę grzybków oraz pokrojony w drobną kosteczkę boczek.

Mięso wołowe, wieprzowe oraz kiełbasę pokrój w kostkę i delikatnie obrumień na patelni GRANITEX z masłem klarowanym i cebulą pokrojoną w plasterki. Przełóż wszystko do brytfanny NATUR IRON i duś do miękkości przez ok. 60 minut na niewielkiej mocy kuchenki, pod przykryciem. Dodaj do mięsa ok. 100 ml wody. Gdy wszystko zmięknie, dodaj do mięsa obydwie kapusty.

Bigos dopraw wedle uznania, używając koncentratu pomidorowego, pieprzu, soli i startego jabłka. Podawaj ok. 2-3 dni po przygotowaniu, przechowując go w emaliowanym garnku w chłodnym miejscu. Każdego dnia podgrzewaj go delikatnie i odstawiaj do wystudzenia.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności