0

Przepis na gęś pieczoną z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami to klasyczny przepis na wyjątkowo smaczne i stosunkowo proste w przygotowaniu danie. Warto jednak zacząć je już dzień wcześniej, ponieważ mięso będzie smakowało najlepiej po odpowiednim zamarynowaniu.

Składniki:

  • 1 cała gęś
  • 5 średnich jabłek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól wg. uznania

Jak przygotować gęś pieczoną z jabłkami?

Gęś natrzyj od wewnątrz i z zewnątrz solą. Odstaw ją w chłodne miejsce, np. do lodówki, na cały dzień.

Następnego dnia jabłka starannie umyj i włóż je do jamy brzusznej gęsi. Otwór zepnij lub zaszyj. Gęś posyp kminkiem, włóż ją do brytfanny i podlej 120 ml wrzącej wody. Duś przez ok. 90 minut pod przykryciem. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C i gdy osiągnie mniej więcej połowę temperatury, włóż do środka odkryte naczynie z gęsią. Gdy górna część zmięknie, odwróć gęś na drugą stronę. Pieczeń polewaj sosem lub wodą.

Jabłka upieczone w gęsi wyjmij, a następnie przetrzyj je przez sito, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i podawaj do gęsi, podzielonej na mniejsze porcje. Układaj je na półmisku i podawaj z sosem z pieczenia. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności