Gęś pieczona z jabłkami to klasyczny przepis na wyjątkowo smaczne i stosunkowo proste w przygotowaniu danie. Warto jednak zacząć je już dzień wcześniej, ponieważ mięso będzie smakowało najlepiej po odpowiednim zamarynowaniu.
Składniki:
- 1 cała gęś
- 5 średnich jabłek
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól wg. uznania
Jak przygotować gęś pieczoną z jabłkami?
Gęś natrzyj od wewnątrz i z zewnątrz solą. Odstaw ją w chłodne miejsce, np. do lodówki, na cały dzień.
Następnego dnia jabłka starannie umyj i włóż je do jamy brzusznej gęsi. Otwór zepnij lub zaszyj. Gęś posyp kminkiem, włóż ją do brytfanny i podlej 120 ml wrzącej wody. Duś przez ok. 90 minut pod przykryciem. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C i gdy osiągnie mniej więcej połowę temperatury, włóż do środka odkryte naczynie z gęsią. Gdy górna część zmięknie, odwróć gęś na drugą stronę. Pieczeń polewaj sosem lub wodą.
Jabłka upieczone w gęsi wyjmij, a następnie przetrzyj je przez sito, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i podawaj do gęsi, podzielonej na mniejsze porcje. Układaj je na półmisku i podawaj z sosem z pieczenia. Smacznego!