0

Przepis na gołąbki mięsne z wieprzowiną

Gołąbki mięsne z wieprzowiną to alternatywna wersja klasycznych gołąbków z ryżem. Do ich przygotowania przydadzą się suszone grzyby. Warto zacząć myśleć o przygotowaniu tego dania już dzień wcześniej, aby je odpowiednio namoczyć. Istotna będzie też duża, ładnie wyglądająca główka białej kapusty.

Składniki:

  • 1 cała biała kapusta
  • 250 g posiekanej wieprzowiny
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko średniej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3-4 plasterki boczki
  • sos pomidorowy wg. uznania
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować gołąbki mięsne z wieprzowiną?

W dużym garnku SIMPLE zagotuj wodę i włóż do niej kapustę nadzianą na duży, ostry nóż kuchenny LOFT. Stopniowo zdejmuj zaparzone liście i rozkładaj je na stolnicy lub blacie kuchennym pokrytym ściereczką. Gdy wystygną, wykrój z nich grube fragmenty nerwów liściowych.

Mięso posiekane za pomocą noża szefa kuchni wyrób, dodając do niego namoczoną i odciśniętą bułkę. Cebulę zetrzyj na tarce lub posiekaj i ją również dodaj do masy razem z jajkami. Wcześniej namoczone grzybki posiekaj w niewielkie kawałeczki. Następnie podduś je na maśle na patelni GRANITEX i tak przygotowane także dodaj do masy mięsnej. Przypraw ją solą i pieprzem, a następnie wyrób. Powinna być idealnie jednolita.

Nadzienie rozkładaj na wcześniej przygotowanych liściach i zawijaj je. Dno brytfanny NATUR IRON wyłóż plasterkami boczku oraz pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki układaj obok siebie. Podlej je wodą lub rosołem, a następnie duś pod przykryciem przez ok. 60 minut. Możesz je również zapiec w piekarniku. Podawaj z sosem pomidorowym, np. w stylu włoskim. Smacznego!

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności