0

Przepis na grillowaną golonkę w piwnej marynacie

Składniki:

  • 4 golonki przednie górne (ok. 500 g szt.)
  • 1 butelka piwa typu pils lub łagodny lager
  • Sól i pieprz do natarcia mięsa
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku i lubczyku
  • 3-4 liście laurowe (najlepiej świeże)
  • kilka liści kapusty do wyłożenia brytfanny
  • 3 ząbki czosnku

Marynata:

  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Dodatek: 

  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki piwa

Porcja na 4 osoby.

Grillowana golonka w piwnej marynacie

Jak zrobić grillowaną golonkę w piwnej marynacie?

Przepis zakłada przygotowanie golonki w marynacie na grillu gazowym lub w piekarniku z funkcją grill.

Przed przystąpieniem do marynowania sprawdź, czy skóra golonek jest pozbawiona włosów i w razie potrzeby opal ją, aby je usunąć. Umyte i osuszone golonki natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i zalej nią golonki, pomiędzy kawałki mięsa włóż pokrojone plastry z jednego czosnku. Przykryj i odstaw do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie zalej wszystko ok. 2 l wody i gotuj ok. 1,5 h – do miękkości, ale nie do stanu, w którym golonka mogłaby się rozpaść (kontroluj widelcem).

Odsączoną z wody kiszoną kapustę wymieszaj z plastrami marchewki oraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Następnie odstaw na bok – będzie jeszcze potrzebna. Żaroodporną brytfannę Gerlach posmaruj smalcem. Jej spód i boki wyłóż liśćmi kapusty. Do tak przygotowanego naczynia przełóż przygotowaną kiszoną kapustę z marchewką, czosnkiem i cebulą. Na kapuście ułóż zamarynowane wcześniej golonki i przelej pozostałą marynatę. Dodaj świeże zioła: gałązki tymianku, lubczyku i liście laurowe. Całość oprósz solą i zalej szklanką piwa (najlepiej łagodny pils lub lager), może być 0%, jeśli ktoś preferuje.

Grillowana golonka w piwnej marynacie

Odpal palniki na grillu lub funkcje grill w piekarniku i rozgrzej do temperatury 200°C. Wstaw do środka grilla brytfannę Gerlach. Zapiekaj przez ok. 45-60 minut. Pod koniec posmaruj golonki mieszanką miodu, piwa i musztardy. Następnie piecz bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem musztardą i chrzanem. Smacznego!

Grillowana golonka w piwnej marynacie

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności