Składniki:
- 4 golonki przednie górne (ok. 500 g szt.)
- 1 butelka piwa typu pils lub łagodny lager
- Sól i pieprz do natarcia mięsa
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 3-4 gałązki świeżego tymianku i lubczyku
- 3-4 liście laurowe (najlepiej świeże)
- kilka liści kapusty do wyłożenia brytfanny
- 3 ząbki czosnku
Marynata:
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Dodatek:
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki piwa
Porcja na 4 osoby.
Jak zrobić grillowaną golonkę w piwnej marynacie?
Przepis zakłada przygotowanie golonki w marynacie na grillu gazowym lub w piekarniku z funkcją grill.
Przed przystąpieniem do marynowania sprawdź, czy skóra golonek jest pozbawiona włosów i w razie potrzeby opal ją, aby je usunąć. Umyte i osuszone golonki natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i zalej nią golonki, pomiędzy kawałki mięsa włóż pokrojone plastry z jednego czosnku. Przykryj i odstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie zalej wszystko ok. 2 l wody i gotuj ok. 1,5 h – do miękkości, ale nie do stanu, w którym golonka mogłaby się rozpaść (kontroluj widelcem).
Odsączoną z wody kiszoną kapustę wymieszaj z plastrami marchewki oraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Następnie odstaw na bok – będzie jeszcze potrzebna. Żaroodporną brytfannę Gerlach posmaruj smalcem. Jej spód i boki wyłóż liśćmi kapusty. Do tak przygotowanego naczynia przełóż przygotowaną kiszoną kapustę z marchewką, czosnkiem i cebulą. Na kapuście ułóż zamarynowane wcześniej golonki i przelej pozostałą marynatę. Dodaj świeże zioła: gałązki tymianku, lubczyku i liście laurowe. Całość oprósz solą i zalej szklanką piwa (najlepiej łagodny pils lub lager), może być 0%, jeśli ktoś preferuje.
Odpal palniki na grillu lub funkcje grill w piekarniku i rozgrzej do temperatury 200°C. Wstaw do środka grilla brytfannę Gerlach. Zapiekaj przez ok. 45-60 minut. Pod koniec posmaruj golonki mieszanką miodu, piwa i musztardy. Następnie piecz bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem musztardą i chrzanem. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.