0

Przepis na klopsiki w pomidorach z makaronem

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (jak najchudszego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być w ziołach)
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu 
  • kilka kulek mini mozzarelli
  • listki bazylii do dekoracji

Klopsiki w suszonych pomidorach z makaronem

Jak przygotować klopsiki w suszonych pomidorach z makaronem?

Mięso mielone pomieszaj z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, czosnkiem, słodką papryką solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj kuleczki. Następnie wlej wodę do garnka i włóż do niej stworzone klopsiki, a następnie obgotuj je przez ok. 15 minut. 

Wyciągnij kulki z wody i przygotuj patelnię (np. Gerlach SMART z odczepianą rączką). Na oliwie przysmaż cebulę wraz z podgotowanymi klopsikami. Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na dużych oczkach, a następnie dodaj warzywa do mięsa na patelni.

Klopsiki w suszonych pomidorach z makaronem – Zestaw patelni 20/24/28 cm SMART

Na zdjęciu: Zestaw patelni 20/24/28 cm SMART
 

Zalej klopsiki z warzywami puszką krojonych pomidorów i duś je przez ok. 15 minut. Dopraw potrawę bazylią, oregano, słodką papryką, solą pieprzem oraz odrobiną cukru. Dzięki temu smak pomidorów będzie bardziej intensywny.

Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!

 

Autorka przepisu: Monika z profilu @jakjalubiejesc

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności