0

Przepis na makaron świderki ze szpinakiem i bekonem

Makaron świderki ze szpinakiem i bekonem to przepis na naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Najlepiej wykorzystaj do niego świeży szpinak, jednak poza sezonem możesz postawić również na mrożony. To idealne danie na obiad bądź do zabrania ze sobą na lunch do pracy.

Składniki:

  • 350 g makaronu świderki
  • 225 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 100 g bekonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz wg. uznania

Składniki wystarczą na danie dla ok. 3 osób

Jak przygotować makaron świderki ze szpinakiem i bekonem?

Nalej wody do garnka PRESTIGE PLUS 3 l, posól ją i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj makaron i gotuj go według zaleceń producenta. Zwykle jest to ok. 10-12 minut. Wyłóż go na cedzak i jeśli jest taka potrzeba, przepłucz go pod bieżącą wodą.

Liście szpinaku opłucz. Z bekonu usuń kości i skórę, a następnie pokrój go w drobną kostkę. Możesz zastąpić go boczkiem. Papryczkę chilli przepołów. To samo zrób ze słodką papryką. Usuń z nich nasiona i środki, po czym pokrój na drobne kawałeczki. Cebulę obierz i pokrój w jak najcieńsze krążki. Używaj do tego ostrego noża NATUR.

Listki szpinaku pokrój, zwijając je w ruloniki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, cebulę, paprykę oraz bekon. Smaż wszystko przez ok. 2 minuty. Dodaj szpinak i smaż kolejne 2 minuty, cały czas mieszając.

Makaron wymieszaj z sosem i podawaj na ciepło na płaskim talerzu RETRO. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności