Składniki na ciasto naleśnikowe (na około 8 naleśników):
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- masło
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 3 pomidory
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szynki
- 150 g sera
- szczypiorek
- łyżka oliwy
- pieprz
Jak przygotować naleśniki wytrawne z szynką, serem i warzywami?
W misce łączymy mleko, wodę i jajka. Następnie dodajemy mąkę, sól i rozpuszczone masło, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na dobrze rozgrzanej patelni (polecamy Gerlach Granitex do naleśników) smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
Na zdjęciu: Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z czosnkiem, a następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy jeszcze kilka minut aż szpinak lekko „zwiędnie”. Przyprawiamy pieprzem.
Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce.
Na naleśniki układamy kolejno porcję pomidorów ze szpinakiem, szynkę i starty ser. Składamy w trójkąty i przekładamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i przypiekamy do rozpuszczenia sera. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Można podawać również z sosem holenderskim.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.