0

Przepis na ocet jabłkowy zero waste

Aby niczego nie marnować, z resztek jabłek (obierek i gniazd nasiennych) możesz przygotować pyszny, domowy ocet jabłkowy w duchu zero waste. Na zdrowie!

Składniki:

  • obierki i gniazda nasienne z jabłek
  • woda
  • cukier

Przepis na ocet jabłkowy zero waste:

Do przygotowania octu jabłkowego, zamiast słoika możemy wykorzystać pojemniki Ambiente, które zostały wykonane z najwyższej jakości szkła i stali nierdzewnej, dzięki czemu możemy w nich przechowywać niemalże wszystko. Pokrywki mają hermetyczne zamknięcie, zatem ocet będzie w nich swobodnie dojrzewał.

Przepis na ocet jabłkowy zero waste – Ambiente zestaw pojemników ze stalową pokrywką 5 el.

Na zdjęciu: Ambiente zestaw pojemników ze stalową pokrywką 5 el.
 

Z trzech jabłek wychodzi ok. 2/3 prawie litrowego słoika jabłkowych resztek. Wystarczy je zalać 2-3 szklankami wody z cukrem – po jednej łyżce na szklankę i odstawić. Już kolejnego dnia wszystko będzie lekko bąblować i całkiem przyjemnie pachnieć. Musimy jedynie pamiętać, by każdego dnia dokładnie zamoczyć szlachetne resztki w płynie, by nie miały zbyt dużego kontaktu z powietrzem. Po tygodniu stajemy się posiadaczami wybornego octu jabłkowego. Po tym czasie odcedzamy płyn i przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Przepis na ocet jabłkowy zero waste – Ambiente zestaw pojemników ze stalową pokrywką 5 el.

 

 

Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności