0

Przepis na pasztet z królika

Pasztet z królika ma wyjątkowy, delikatny smak, dlatego warto przynajmniej raz spróbować go zrobić. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, czy jako przystawka w trakcie rodzinnego wydarzenia. Do stworzenia potrawy przyda się również wołowina, jajka czy pieczarki.

Składniki:

  • 1 cały królik z wątrobą
  • 400 g tłustej wołowiny
  • 2 jajka
  • 200 g pieczarek
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz wg. uznania
  • 1 gałka muszkatołowa
  • imbir wg. uznania

Jak przygotować pasztet z królika?

Tuszkę królika dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki za pomocą noża COUNTRY. Razem z mięsem wieprzowym i pokrojoną cebulą duś ją na niewielkim ogniu z dodatkiem ok. 100-150 ml wody w brytfannie GRANITEX. Gdy niemal zmięknie, dodaj wątróbkę i duś ją przez kilka minut, aby straciła krwisty kolor.

Wyłącz kuchenkę. Do mięsa dodaj bułkę i odstaw, aby wszystko wystygło. Wyjmij mięso, oddziel je od kości i zmiel trzykrotnie razem z bułkami i grzybami.

Do masy dodaj surowe jajka oraz przyprawy. Wyrób jak najdokładniej, a następnie przełóż do formy SMART. Zapiekaj przez 50 minut w 180℃.  Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności