0

Przepis na pomidorowy sos à la włoski

Pomidorowy sos à la włoski nawiązuje swoimi smakami do tego słonecznego kraju. Idealnie łączy się z makaronami. Jeśli dodasz do niego kawałki mięsa lub warzyw, stworzysz szybkie i pożywne danie. Wybieraj do niego naprawdę dojrzałe pomidory. W ten sposób będzie smakował najlepiej.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g boczku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • sól i mielona papryka do smaku

Jak przygotować pomidorowy sos à la włoski?

Boczek pokrój na mniejsze kawałeczki, używając ostrego noża, np. z zestawu noży w bloku GRANITEX. Na patelni z nieprzywierającą powłoką MONOLIT rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim mięso aż do lekkiego zarumienienia się. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną, dołóż do sosu pomidory obrane ze skórki, najlepiej bez pestek. Sos wymieszaj i przykryj naczynie za pomocą pokrywki uniwersalnej. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną i częściowo się rozgotują.

Sos przypraw solą oraz papryką. Gdy będzie jeszcze gorący, można podać go np. z makaronem. Na samą górę potrawy można dodać nieco startego sera. Smacznego!
 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności