0

Przepis na sajgonki

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny
  • 200 g kiełków fasoli
  • 30 g kiełków bambusa z puszki
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule dymki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki wody
  • Olej słonecznikowy

Ciasto:

  • 130 g mąki
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

Siekamy wieprzowinę.

Mieszamy ją z sosem sojowym, olejem sezamowym i cukrem w misce, którą później przykrywamy i odkładamy do lodówki na godzinę.

Cebulę obieramy i szatkujemy. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę.

W woku rozgrzewamy olej słonecznikowy, dodajemy kiełki bambusa i fasoli, paprykę i cebulę dymkę. Smażymy całość przez 5 minut. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy przez kolejne 5 minut.

Mieszamy mąkę kukurydzianą z wodą i wlewamy do woka.

Aby zrobić ciasto na sajgonki, mieszamy mąkę kukurydzianą i pszenną, stopniowo dolewając wody. Powinno nam powstać delikatne, lejące się ciasto.

Rozgrzewamy na małej patelni olej i wlewamy ciasto tak, aby powstał cieniutki placek. Smażymy go przez 3 minuty. Czynność powtarzamy, aż skończy nam się ciasto.

Na środku każdego gotowego placka kładziemy dwie łyżki farszu z woka. Brzegi zwilżamy wodą, zaginamy boki placka do środka i rolujemy.

W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Smażymy sajgonki na głębokim oleju przez 4 minuty na złoty kolor.

Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy sajgonki i  kładziemy je na wcześniej przygotowanym papierowym ręczniku, aby wyschły.

Najlepiej podawać sajgonki na gorąco.

Wskazówka:

Do przygotowania sajgonek polecamy wok Gerlach.

Wok Gerlach

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności