Składniki:
- 200 g wieprzowiny
- 200 g kiełków fasoli
- 30 g kiełków bambusa z puszki
- 1 żółta papryka
- 3 cebule dymki
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki wody
- Olej słonecznikowy
Ciasto:
- 130 g mąki
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 500 ml wody
Jak przygotować sajgonki?
Posiekaj wieprzowinę i wymieszają ją w misce razem z sosem sojowym, olejem sezamowym oraz cukrem. Miskę przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na godzinę.
Obierz cebulę i drobno poszatkuj, a paprykę pokrój w kostkę. Do krojenia polecamy ostre noże np. zestaw w bloku LOFT.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Rozgrzej w woku (polecamy wok MONOLIT) olej słonecznikowy. Dodaj kiełki bambusa oraz fasoli, a także paprykę i cebulę. Smaż je przez 5 minut, a po tym czasie dodaj zamarynowane mięso. Następnie smaż przez kolejne 5 minut i dodaj wymieszaną łyżeczkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody. Całość wymieszaj.
Na zdjęciu: Patelnia Wok MONOLIT 30 cm
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i pszenną, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być delikatne i lejące. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Na mniejszej patelni rozgrzej olej i wlej ciasto, tak aby dno patelni zostało przykryte cienką warstwą. Placek smaż przez 3 minuty. Powtarzaj te czynności do czasu, aż skończy Ci się ciasto.
Mając już gotowe placki, możesz zająć się faszerowaniem. Na środku każdego z nich układaj po 2 łyżki nadzienia z woka. Brzegi zwilż wodą i zagnij do środka, a następnie zroluj.
Sajgonki smaż w woku na głębokim oleju przez 4 minuty (na złoty kolor). Następnie wyjmij je i ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sajgonki najlepiej podawać na gorąco. Smacznego!