0

Przepis na sajgonki

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny
  • 200 g kiełków fasoli
  • 30 g kiełków bambusa z puszki
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule dymki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki wody
  • Olej słonecznikowy

Ciasto:

  • 130 g mąki
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 ml wody

 

Jak przygotować sajgonki?

Posiekaj wieprzowinę i wymieszają ją w misce razem z sosem sojowym, olejem sezamowym oraz cukrem. Miskę przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na godzinę. 

Obierz cebulę i drobno poszatkuj, a paprykę pokrój w kostkę. Do krojenia polecamy ostre noże np. zestaw w bloku LOFT.

Przepis na sajgonki – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

Rozgrzej w woku (polecamy wok MONOLIT) olej słonecznikowy. Dodaj kiełki bambusa oraz fasoli, a także paprykę i cebulę. Smaż je przez 5 minut, a po tym czasie dodaj zamarynowane mięso. Następnie smaż przez kolejne 5 minut i dodaj wymieszaną łyżeczkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody. Całość wymieszaj.

Przepis na sajgonki – Patelnia Wok MONOLIT 30 cm

Na zdjęciu: Patelnia Wok MONOLIT 30 cm
 

Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i pszenną, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być delikatne i lejące. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR.

Przepis na sajgonki – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Na mniejszej patelni rozgrzej olej i wlej ciasto, tak aby dno patelni zostało przykryte cienką warstwą. Placek smaż przez 3 minuty. Powtarzaj te czynności do czasu, aż skończy Ci się ciasto.

Mając już gotowe placki, możesz zająć się faszerowaniem. Na środku każdego z nich układaj po 2 łyżki nadzienia z woka. Brzegi zwilż wodą i zagnij do środka, a następnie zroluj.

Sajgonki smaż w woku na głębokim oleju przez 4 minuty (na złoty kolor). Następnie wyjmij je i ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sajgonki najlepiej podawać na gorąco. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności