Sałatka wielkanocna po prostu musi pojawić się na stole w trakcie obchodzenia rodzinnych świąt. Do jej wykonania wykorzystaj wędzoną szynkę wysokiej jakości. Warto postawić również na seler konserwowy, który nada daniu głębi smaku. Przepis przygotował Adam Borowicz.
Co jest potrzebne na sałatkę wielkanocną?
- 300 g szynki wędzonej
- 320 g odsączonego selera konserwowanego ze słoika (ok. 2 słoiki)
- 8 jajek
- 4 średnie ogórki kiszone
- 6 łyżek majonezu
- 1 średni por
- 3 łyżeczki startego chrzanu
- pieprz, wg. uznania
- sól, wg. uznania
Jak przygotować sałatkę wielkanocną?
Ugotuj jajka na twardo w rondelku, wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Seler bardzo dokładnie odsącz na sitku. Ogórki kiszone pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru wody. Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Białą część pora pokrój w półksiężyce. Wszystko przełóż do miski, dodaj majonez i chrzan. Dopraw pieprzem, w razie potrzeby szczyptą soli, wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Sałatkę można podawać od razu lub przygotować dzień przed podaniem. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.