Sałatka wielkanocna po prostu musi pojawić się na stole w trakcie obchodzenia rodzinnych świąt. Do jej wykonania wykorzystaj wędzoną szynkę wysokiej jakości. Warto postawić również na seler konserwowy, który nada daniu głębi smaku. Przepis przygotował Adam Borowicz.
Składniki:
- 300 g szynki wędzonej
- 320 g odsączonego selera konserwowanego ze słoika (ok. 2 słoiki)
- 8 jajek
- 4 średnie ogórki kiszone
- 6 łyżek majonezu
- 1 średni por
- 3 łyżeczki startego chrzanu
- pieprz, wg. uznania
- sól, wg. uznania
Jak przygotować sałatkę wielkanocną?
Ugotuj jajka na twardo w rondelku, wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Seler bardzo dokładnie odsącz na sitku. Ogórki kiszone pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru wody. Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Białą część pora pokrój w półksiężyce. Wszystko przełóż do miski, dodaj majonez i chrzan. Dopraw pieprzem, w razie potrzeby szczyptą soli, wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Sałatkę można podawać od razu lub przygotować dzień przed podaniem. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.