Śledzie w oliwie to przepis na marynowaną rybę, która będzie stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia i nie tylko. Możesz ją również przygotować na święta lub na spotkanie ze znajomymi. Zacznij przygotowywać ten przepis kilka dni wcześniej, by śledzie przeszły wszystkimi smakami.
Co jest potrzebne na śledzie w oliwie?
- 4 śledzie, solone
- 120 ml oliwy
- 1 mała cebula
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
Jak przygotować śledzie w oliwie?
Śledzie namaczaj w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin, zmieniając wodę ok. 3 razy. Po wymoczeniu śledzi zdejmij z nich skórkę, przepołów je za pomocą ostrego noża NATUR i usuń ości. Wyjmij mleczko bądź ikrę.
Oliwę podgrzej razem z cebulą i przyprawami na patelni MONOLIT, a następnie ostudź. Filety układaj w słoiku, zalej ostudzoną zaprawą. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 dni. Smacznego!