Sos barbecue nadaje się idealnie jako dodatek do grillowanych mięs oraz frytek i pieczonych ziemniaków.
Składniki:
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ½ łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka tabasco
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy olej na patelni, przesmażamy cebulę z czosnkiem, aż zmiękną.
Dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Następnie dodajemy resztę składników i gotujemy kolejne 10 minut.
Wskazówka:
Do przygotowania sosu barbecue polecamy rondelek Simple.