0

Przepis na suszone pomidory

Składniki:

  • 5 kg pomidorów podłużonych
  • Oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki octu
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Oregano
  • Sól

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki.

Pomidory myjemy pod zimną wodą, osuszamy ściereczką, przecinamy na pół wzdłuż i wydrążamy gniazdo nasienne.

Każdą połówkę delikatnie solimy.

Wyciągamy blachę z piekarnika, pomidory kładziemy na papierze do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 70 stopni C, włączając funkcję termoobiegu.

Wkładamy pomidory i suszymy je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Wyjmujemy pomidory, gdy są suche i mają pomarszczone brzegi.

Wkładamy je do miski, dodajmy zioła, sól, ocet, kawałki czosnku i mieszamy całość.

Słoiki sterylizujemy i wkładamy do nich mieszankę z miski, nie więcej niż do 3/5 wysokości słoika.

Podgrzewamy oliwę na patelni do momentu pojawienia się małych bąbelków.

Zalewamy zawartość słoika – pomidory muszą być całe zalane.

Zakręcamy pokrywką i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Suszone pomidory są gotowe do spożycia już na następny dzień.

Wskazówka:

Do przygotowania suszonych pomidorów polecamy nóż kuchenny 8' Ambiente.

Zestaw noży kuchennych Ambiente

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności