Składniki:
- 5 kg pomidorów podłużonych
- Oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki octu
- Bazylia
- Tymianek
- Oregano
- Sól
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki.
Pomidory myjemy pod zimną wodą, osuszamy ściereczką, przecinamy na pół wzdłuż i wydrążamy gniazdo nasienne.
Każdą połówkę delikatnie solimy.
Wyciągamy blachę z piekarnika, pomidory kładziemy na papierze do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 70 stopni C, włączając funkcję termoobiegu.
Wkładamy pomidory i suszymy je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Wyjmujemy pomidory, gdy są suche i mają pomarszczone brzegi.
Wkładamy je do miski, dodajmy zioła, sól, ocet, kawałki czosnku i mieszamy całość.
Słoiki sterylizujemy i wkładamy do nich mieszankę z miski, nie więcej niż do 3/5 wysokości słoika.
Podgrzewamy oliwę na patelni do momentu pojawienia się małych bąbelków.
Zalewamy zawartość słoika – pomidory muszą być całe zalane.
Zakręcamy pokrywką i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Suszone pomidory są gotowe do spożycia już na następny dzień.
Wskazówka:
Do przygotowania suszonych pomidorów polecamy nóż kuchenny 8' Ambiente.