Składniki:
- 5 kg pomidorów podłużonych
- Oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki octu
- Bazylia
- Tymianek
- Oregano
- Sól
Na zdjęciu: Zestaw patelni SMART 20/24/28 cm
Jak zrobić suszone pomidory?
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz je ściereczką i przetnij na pół, wzdłuż. Wydrąż z nich gniazda nasienne.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku SMART GRANIT
Każdą połówkę delikatnie posyp solą.
Pomidory rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 70 stopni i włącz funkcję termoobiegu. Następnie włóż do niego pomidory i susz przy otwartych drzwiczkach.
Pomidory możesz wyjąć, gdy są suche i mają pomarszczone brzegi.
Przełóż je do miski, dodaj zioła, sól, ocet, czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Mieszankę wkładaj do słoików do ok. 3/5 wysokości.
Na patelni podgrzej oliwę, a następnie zalej nią pomidory.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Po zakręceniu słoików ustaw je do góry dnem do wystygnięcia.
Suszone pomidory możesz spożywać już następnego dnia.