0

Przepis na tradycyjny polski bigos

Tradycyjny polski bigos to pyszne danie, które możesz przechowywać przez długi czas. Po włożeniu do słoika i pasteryzacji możesz trzymać go w spiżarce i wyjąć wtedy, kiedy nie będziesz mieć czasu na przygotowanie obiadu. Ponadto to idealna propozycja na wspólny, rodzinny obiad. Do jego przygotowania przyda się kiszona i świeża kapusta, wieprzowina bez kości, kiełbasa i wędzony boczek. Stawiaj wyłącznie na produkty wysokiej jakości – mają one duży wpływ na końcowy smak potrawy.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 400 g świeżej kapusty
  • 200 g wieprzowiny bez kości
  • 150 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g słoniny
  • 50 g cebuli
  • 5 g suszonych grzybów
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • kminek, majeranek i czosnek wg. uznania

Jak przygotować tradycyjny polski bigos?

Kiszoną kapustę posiekaj na drobno za pomocą noża szefa kuchni. W czajniku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zalej nią kiszoną kapustę znajdującą się w brytfannie NATUR IRON, tak, aby woda tylko ją przykryła. Ponownie połóż całość do garnka i gotuj razem z grzybami.

Pokrojone w niewielką kostkę mięso wieprzowe zarumień na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj je razem z pokrojonym boczkiem do kapusty. Duś je na niewielkim ogniu. Słoninę roztop w osobnym naczyniu i też rozpuść. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój ją w plasterki. Ją również dodaj do duszącej się kapusty. Po chwili pokrój w kostkę pomidory. Także dodaj je do garnka i przypraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do wrzenia.

Jeśli posiadasz również inne rodzaje mięsa, bez wahania dodaj je do bigosu. Im więcej różnorodnych elementów znajdzie się w daniu, tym będzie ono smaczniejsze. Jeśli posiadasz, możesz dodać również np. lampkę czerwonego wina wytrawnego, łyżkę powideł śliwkowych, suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki). Bigos gotuj przez ok. 2-3 godziny.

Bigos możesz podać po przygotowaniu bądź przełożyć go do słoików i przechowywać je w spiżarce po pasteryzowaniu. Podawaj go na ciepło. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności