Tradycyjny polski bigos to pyszne danie, które możesz przechowywać przez długi czas. Po włożeniu do słoika i pasteryzacji możesz trzymać go w spiżarce i wyjąć wtedy, kiedy nie będziesz mieć czasu na przygotowanie obiadu. Ponadto to idealna propozycja na wspólny, rodzinny obiad. Do jego przygotowania przyda się kiszona i świeża kapusta, wieprzowina bez kości, kiełbasa i wędzony boczek. Stawiaj wyłącznie na produkty wysokiej jakości – mają one duży wpływ na końcowy smak potrawy.
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 400 g świeżej kapusty
- 200 g wieprzowiny bez kości
- 150 g kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 50 g słoniny
- 50 g cebuli
- 5 g suszonych grzybów
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 20 g mąki
- sól i pieprz do smaku
- kminek, majeranek i czosnek wg. uznania
Jak przygotować tradycyjny polski bigos?
Kiszoną kapustę posiekaj na drobno za pomocą noża szefa kuchni. W czajniku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zalej nią kiszoną kapustę znajdującą się w brytfannie NATUR IRON, tak, aby woda tylko ją przykryła. Ponownie połóż całość do garnka i gotuj razem z grzybami.
Pokrojone w niewielką kostkę mięso wieprzowe zarumień na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj je razem z pokrojonym boczkiem do kapusty. Duś je na niewielkim ogniu. Słoninę roztop w osobnym naczyniu i też rozpuść. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój ją w plasterki. Ją również dodaj do duszącej się kapusty. Po chwili pokrój w kostkę pomidory. Także dodaj je do garnka i przypraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do wrzenia.
Jeśli posiadasz również inne rodzaje mięsa, bez wahania dodaj je do bigosu. Im więcej różnorodnych elementów znajdzie się w daniu, tym będzie ono smaczniejsze. Jeśli posiadasz, możesz dodać również np. lampkę czerwonego wina wytrawnego, łyżkę powideł śliwkowych, suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki). Bigos gotuj przez ok. 2-3 godziny.
Bigos możesz podać po przygotowaniu bądź przełożyć go do słoików i przechowywać je w spiżarce po pasteryzowaniu. Podawaj go na ciepło. Smacznego!