Składniki:
- 1 szklanki startej marchewki
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże, czerwone cebule
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek konserwowy
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 4 plastry sera Cheddar
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- ¼ łyżeczki chili
- 2 łyżeczki świeżej, poszatkowanej natki pietruszki
- 4 bułki żytnie
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Jak zrobić wegeburgery?
Wszystkie warzywa, roszponkę i natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą.
Jedną cebulę pokrój w prążki, a drugą drobno posiekaj. Pomidora i ogórka kiszonego pokrój w plastry, sałatę lodową w paski, a pietruszkę poszatkuj (do krojenia ziół polecamy tasak NATUR z deską z drewna akacjowego).
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Do miski dodaj startą marchewkę, ugotowaną kaszę jaglaną, prażony słonecznik i sezam, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, olej, mąkę, pietruszkę, chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, najlepiej rękami.
Z gotowej masy uformuj kotleciki i ułóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem lub umieść w formie silikonowej SMART.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz kotlety przez 30 minut. Po upływie ok. 15 minut odwróć je na drugą stronę.
W międzyczasie przekrój świeże bułki na pół i włóż je do tostera.
Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, skomponuj pyszne wegeburgery. Na połówce bułki ułóż kolejno: kotlet, plasterek sera, pomidor, kilka plasterków ogórka kiszonego, cebulowe krążki, sałatę lodową, roszponkę, pół łyżeczki ketchupu, pół łyżeczki musztardy. Zamknij swojego burgera drugą połówką bułki. Gotowe!