Przepis na wegeburgery

Przepis na wegeburgery

Składniki:

  • 1 szklanki startej marchewki
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 duże, czerwone cebule
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek konserwowy
  • Sałata lodowa
  • Roszponka
  • 4 plastry sera Cheddar
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka prażonego słonecznika
  • ¼ łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki świeżej, poszatkowanej natki pietruszki
  • 4 bułki żytnie
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól i  pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa, roszponkę i pietruszkę płuczemy pod zimną wodą. Jedną cebulę kroimy w prążki, drugą drobno szatkujemy. Pomidora i ogórka kiszonego kroimy w plasterki, sałatę lodową w paski, pietruszkę szatkujemy.

Dodajemy do miski startą marchewkę, kaszę jaglaną, prażony słonecznik i sezam, poszatkowaną cebulę, bułkę tartą, olej, mąkę, pietruszkę, chilli oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy rękami, aż do połączenia się składników.

Formujemy kotleciki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i wkładamy kotleciki na 15 minut do piekarnika.

Po 15 minutach obracamy kotleciki i pieczemy przez kolejne 15 minut.

Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do tostera.

Gdy wszystkie składniki są gotowe, przekładamy po jednym kotlecie na połówkę bułki, kładziemy plasterek sera i pomidora, parę plasterków ogórka kiszonego, krążki z cebuli, poszatkowaną sałatę, roszponkę oraz pół łyżki ketchupu oraz pół łyżki musztardy. Zamykamy naszego burgera drugą połówką bułki, i gotowe!

Wskazówka:

Do przygotowania wegeburgerów polecamy zestaw noży kuchennych Modern.

Zestaw noży kuchennych Modern


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności