Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Wegeburgery to danie doskonałe na różnego rodzaju imprezy. Są pyszne i doskonale nadają się dla tych osób, które nie jedzą mięsa. Do ich przygotowania przyda Ci się wygodna forma silikonowa. Po drobnej modyfikacji, kotleciki możesz również podgrzać na grillu lub specjalnej patelni. Sprawdź nasz przepis na wegeburgery!
Wegetariańskie burgery: co potrzeba?
Te składniki na wegerburgery przygotuj przed zabraniem się za gotowanie:
- 1 szklanki startej marchewki
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże, czerwone cebule
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek konserwowy
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 4 plastry sera Cheddar
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- ¼ łyżeczki chili
- 2 łyżeczki świeżej, poszatkowanej natki pietruszki
- 4 bułki żytnie
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Przepis na burgery wege z kaszy jaglanej
Aby przygotować burgery wegetariańskie, zacznij od tego, aby wszystkie warzywa, roszponkę i natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą.
Jedną cebulę pokrój w krążki, a drugą drobno posiekaj. Ważne jest to, by była czerwona! Ma ona łagodniejszy smak od klasycznej, białej odmiany. Jest też odrobinę słodsza, ponieważ w składzie zawiera większe ilości cukrów prostych. Doskonale nadaje się do słodko-kwaśnych sosów oraz potraw o łagodnym smaku.
Pomidora i ogórka kiszonego pokrój w plastry, sałatę lodową w paski. Warto wybrać właśnie taką, ponieważ przez dłuższy czas pozostaje świeża. Jest też twardsza i bardziej chrupiąca, dzięki czemu dodaje wyrazistej struktury do burgerów. Należy jednak pamiętać, że jest ona dość uboga w składniki spożywcze, także w porównaniu z sałatą masłową.
Pietruszkę poszatkuj (do krojenia ziół polecamy tasak NATUR z deską z drewna akacjowego).
Do miski dodaj startą marchewkę, ugotowaną kaszę jaglaną, prażony słonecznik i sezam, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, olej, mąkę, pietruszkę, a także po przyprawy do burgerów: chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, najlepiej rękami. Z gotowej masy formuj burgery i ułóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem lub umieść w formie silikonowej SMART. Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz kotlety do burgerów przez 30 minut. Po upływie ok. 15 minut odwróć je na drugą stronę.
Jeśli chcesz, możesz też grillować wege burgery lub sięgnąć po patelnię.
Przygotowanie burgera
W międzyczasie przekrój świeże bułki na pół i włóż je do tostera. Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, skomponuj pyszne wegeburgery. Na połówce bułki ułóż kolejno: kotlet, plasterek sera, pomidor, kilka plasterków ogórka kiszonego, cebulowe krążki, sałatę lodową, roszponkę, pół łyżeczki ketchupu, pół łyżeczki musztardy. Zamknij swojego burgera drugą połówką bułki. Gotowe! Szybki wege burger jest gotowy do zjedzenia.
Tak przygotowane bułki to zdrowe burgery, które warto czasem włączyć do swojej diety. Smak wegetariańskich burgerów, które zostały dobrze przygotowanie naprawdę mogą Cię zachwycić.
Jak sprawić, by burger był wegański, a nie tylko wegetariański?
Jeśli chcesz, by Twój burger był wegański, nie używaj sera, bądź po prostu postaw na zamiennik. W sklepach obecnie bez problemu można takowe znaleźć. Pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na ich skład – często nie są one wcale zdrowsze od zwyczajnego sera.
Czy warzywne kotlety można przygotować na patelni?
Jak najbardziej tak! Użyj patelni grillowej, która nada im nie tylko wyjątkowego smaku, ale również pozwoli na ograniczenie ilości wykorzystanego tłuszczu. Wybierz patelnię grillową o okrągłym lub kwadratowym kształcie: GRANITEX lub MONOLIT.
Przepis na wegeburgery: Jakie są najlepsze bułki?
Najlepsze bułeczki do burgerów to te upieczone samodzielnie w domu. Jeśli jednak nie chcesz ich przygotowywać, wybierz zwyczajne bułki. Nie używaj tych dedykowanych do burgerów, jeśli zależy Ci na zdrowych produktach pozbawionych konserwantów, chyba że natrafisz na takie o odpowiednim składzie.
Dlaczego burgery wegetariaańskie są dobre dla każdego?
Choć pozbawione mięsa, nie są pozbawione smaku! Wręcz przeciwnie. To naprawdę smaczna propozycja, która pozwoli Ci urozmaicić dietę, nawet jeśli na co dzień jesteś mięsożercą.
Wege burgery czy wegeburgery?
Jeśli zastanawiasz się, który zapis jest poprawny: wege burgery czy wegeburgery, warto pamiętać, że „wege-” to skrót od „wegetariański / wegański” i pełni funkcję przedrostka skrótowego, który w polszczyźnie najczęściej łączy się z wyrazem bezpośrednio, bez łącznika.
Burger z buraka i kaszy jaglanej — jak je zrobić?
Powyższy przepis na burgery wegetariańskie to tylko jedna z wielu dostępnych możliwości. Według wielu dobry jest też burger z ciecierzycy, czy burger buraka i kaszy jaglanej. W tym drugim przypadku przygotowuje się zamiennik mięsa, mieszając go z burakiem i nadając mu charakterystyczny kolor.
Przepisy na domowe wegeburgery: z czego jeszcze je zrobić?
Domowe wege burgery możesz zrobić z wielu różnorodnych składników, takich jak na przykład:
- burger z seitanu,
- burger z tempehu,
- burger z fasoli,
- burger z tofu,
- burger z czerwonej soczewicy,
- burger z cukinii,
- burger z brokuła,
- burger z ziemniaka.
Kluczowe jest sięgnięcie po bezmięsne wegetariańskie kotlety, które możesz przygotować na wiele sposobów. Osoby, które sięgają po produkty pochodzenia zwierzęcego, mogą sięgnąć po burger halloumi.
Jak widzisz, burger wegański może przybierać wiele różnych odcieni! Jeśli chcesz przygotować np. burger z ziemniaka czy innych składników sprawdź inne przepisy. Warto eksperymentować w kuchni, tworząc różnorodne wegetariańskie kotlety.
.jpg)
.jpg)