0

Przepis na zupę pomidorową na rosole

Zupa pomidorowa na rosole to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto do jej wykonania użyć świeżych pomidorów. Korzystanie z kupnej passaty czy przecieru pomidorowego pogorszy jej smak. Postaw również na wywar z warzyw bądź mięsa, który został wykonany ze składników najlepszej jakości.

Składniki:

  • 600 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l wywaru z warzyw bądź rosołu
  • 1 łyżka mąki
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny

Jak przygotować zupę pomidorową na rosole?

Pomidory dokładnie umyj. Pokrój je i uduś na patelni głębokiej GRANITEX z pokrywką, dodając tłuszcz. Zaczekaj, aż zupełnie zmiękną. W razie potrzeby zblenduj je lub rozdrobnij widelcem, a następnie przetrzyj przez sito. Tak przygotowywaną masę dodaj do wywaru z warzyw.

Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami wody. Dodaj ją do zupy, mieszając. Zagotuj wodę. Zupa powinna w tym momencie zgęstnieć. Dopraw ją do smaku według własnego uznania. Odstaw ją z ognia i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.

Tak przygotowaną zupę podawaj z ryżem bądź makaronem. Możesz przygotować również domowe lane kluski. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności