Zupa pomidorowa na rosole to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto do jej wykonania użyć świeżych pomidorów. Korzystanie z kupnej passaty czy przecieru pomidorowego pogorszy jej smak. Postaw również na wywar z warzyw bądź mięsa, który został wykonany ze składników najlepszej jakości.
Składniki:
- 600 g świeżych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 1,5 l wywaru z warzyw bądź rosołu
- 1 łyżka mąki
- 120 ml śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny
Jak przygotować zupę pomidorową na rosole?
Pomidory dokładnie umyj. Pokrój je i uduś na patelni głębokiej GRANITEX z pokrywką, dodając tłuszcz. Zaczekaj, aż zupełnie zmiękną. W razie potrzeby zblenduj je lub rozdrobnij widelcem, a następnie przetrzyj przez sito. Tak przygotowywaną masę dodaj do wywaru z warzyw.
Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami wody. Dodaj ją do zupy, mieszając. Zagotuj wodę. Zupa powinna w tym momencie zgęstnieć. Dopraw ją do smaku według własnego uznania. Odstaw ją z ognia i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
Tak przygotowaną zupę podawaj z ryżem bądź makaronem. Możesz przygotować również domowe lane kluski. Smacznego!