0

Przepis na żur wielkanocny z pulpetami z białej kiełbasy

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 750 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 300 g żeberek wędzonych
  • garść suszonych borowików
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g surowej kiełbasy białej
  • 1 mała cebula
  • łyżka startego chrzanu
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz 
  • sól
  • natka pietruszki

Przepis na żur wielkanocny z pulpetami z białej kiełbasy

Jak zrobić żur wielkanocny z pulpetami z białej kiełbasy?

Do bulionu wrzucić umyte żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone grzyby i gotować 1 godzinę (polecamy garnek Natur 28 cm).

Przepis na żur wielkanocny z pulpetami z białej kiełbasy – Garnek NATUR 28 cm

Na zdjęciu: Garnek NATUR 28 cm
 

Cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy np. na patelni SMART z odczepianą rączką. Surową kiełbasę naciąć i wyjąć z osłonek, przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, starty chrzan i pieprz. Całość wymieszać, formować małe pulpety i wrzucić do gotującego się bulionu na kilka minut, wyjąć i odstawić.

Przepis na żur wielkanocny z pulpetami z białej kiełbasy – Patelnia SMART z odczepianą rączką

Na zdjęciu: Patelnia SMART z odczepianą rączką
 

Z gotowego bulionu wyjąć żeberka, następnie wlać zakwas na żurek, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować 10 minut. Zabielić zupę dodając maślankę i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wcześniej przygotowane pulpety przełożyć do gotowego żurku do podgrzania.

Podawać z jajkiem na twardo i posiekaną natką.

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności