Co zrobić z cukinii? Zainspiruj się i ugotuj coś pysznego! Poznaj nasze propozycje na zdrowe i ciekawe posiłki. Do czego dodać to warzywo i dlaczego warto to zrobić?
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo. Jest też niezwykle uniwersalne przez wzgląd na jego delikatny smak. To sprawia, że doskonale sprawdza się w diecie osób, które chcą stracić na wadze, czy też dla dzieci albo osób z problemami trawiennymi. 100 g cukinii to zaledwie 17 kcal. Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu czy antyoksydantów. Można ją też w łatwy sposób przechowywać w lodówce do ok. 10 dni.
Jak wybrać cukinię?
Nim zaczniesz gotować, warto dobrać odpowiednią cukinię. Stawiaj na okazy o jędrnej, gładkiej skórce, która „waży więcej, niż się wydaje”. Świadczy to o tym, że ma wysoką zawartość wody, a co za tym idzie: jest świeża. Pamiętaj, aby obrać ją przed gotowaniem. Warto wiedzieć, że mniejsze cukinie zwykle mają więcej smaku, niż te bardzo duże. Zwróć też uwagę na odmiany:
- odmiana klasyczna, zielona – jest najpopularniejsza, delikatna i najbardziej uniwersalna;
- cukinia żółta – jest łagodna i słodsza od zielonej. Ma cienką skórkę, jest idealna do sałatek;
- cukinia okrągła – jej kształt pozwala na wygodne faszerowanie warzywa;
- cukinia mini – osiąga do ok. 15 cm długości, idealna do grillowania w całości.
Wybór odpowiedniej pomoże Ci na wprowadzenie dania na nowy poziom smaku.
Co zrobić z cukinii?
To warzywo pozwala na stworzenie naprawdę wielu smacznych potraw. Może być bazą do placków, zup, czy różnego rodzaju zapiekanek. Poznaj nasze inspiracje i propozycje na naprawdę różnorodne posiłki.
Grillowana cukinia z bakłażanem i fetą – idealne na posiłek w ciągu dnia
Jeśli szukasz inspiracji na lekki posiłek to grillowana cukinia z bakłażanem i fetą to idealna i prosta w przygotowaniu propozycja. To danie stworzysz naprawdę szybko. Wystarczy pokroić warzywa w plasterki i ugrillować je, sięgając np. po patelnię grillową. Układając je na talerzu i posypując serem stworzysz pyszną sałatkę serwowaną na ciepło lub zimno. Cały przepis wymyślony przez profesjonalnego kucharza, Adama Borowicza, poznasz TUTAJ.
Wegańskie leczo z cukinii – na lekki obiad!
Przekąska to za mało? Cukinia będzie idealna na lekki obiad pod postacią wegańskiego leczo! Poza cukinią przyda Ci się również papryka, cebula i wędzone tofu. W ten sposób bez problemu stworzysz naprawdę wyborny przepis. Do przygotowania leczo warto sięgnąć po średniej wielkości garnek lub głęboką patelnię. Danie możesz przygotować też jako lunch do pracy. Przepis stworzony przez Tomka Mędrka sprawdzisz TUTAJ.
Frytki z cukinii i z parmezanem? Jasne!
Szukasz propozycji na naprawdę wyborną i aromatyczną przekąskę? Sprawdź, jak smakują frytki z cukinii! Obtoczone w mieszance bułki tartej z parmezanem i upieczone w piekarniku są przepyszne i będą dobrym zamiennikiem dla zwykłych frytek. Będą idealne jako dodatek do jajka sadzonego czy kurczaka albo po prostu – jako przekąska na wieczór filmowy. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Adamem Borowiczem TUTAJ.
Racuchy z cukinii – także dla dzieci!
Racuchy z cukinii to dobra propozycja dla dzieci, która pozwoli Ci przemycić do ich diety trochę warzyw. Takie placuszki mogą być też dobrą propozycją na obiad dla dorosłych, który podasz na słodko: z borówkami, syropem klonowym, miodem czy cukrem pudrem. Sprawdź pyszny przepis, który przygotujesz w dosłownie kilka chwil na patelni. Znajdziesz go TUTAJ.
Zupa z cukinii i z groszkiem to prosty i zdrowy obiad
Jeśli masz ochotę na zupę, przygotuj taką na bazie cukinii i groszku. Będzie to dobry pomysł zarówno na pierwsze obiadowe danie, jako lunch, przekąska w ciągu dnia, czy kolacja. Do przygotowania dania wystarczą Ci 2 cukinie oraz trochę podstawowych warzyw. Danie miksuje się, tworząc aromatyczną zupę-krem. Sprawdź przepis na zupę z cukinii TUTAJ.
Pasta kanapkowa z cukinii i ciecierzycy: sprawdź, jak smakuje
Oto kolejny sposób na to, co zrobić z cukinii. Przygotuj pyszną pastę na kanapki, jako bazy używając ciecierzycę oraz cukinię. Do niej dodaj nieco przypraw, zmiksuj i… gotowe! Kanapki z tego typu pastą weźmiesz do szkoły, pracy czy na wycieczkę w góry. Na jej bazie przygotujesz też pyszne śniadanie. Sprawdź przepis, jak zrobić taką pastę krok po kroku TUTAJ.
Co zrobić z cukinii? Lista inspiracji
Jeśli wśród powyższych przepisów nie ma nic, co Cię interesuje, sprawdź poniższe pomysły:
- Lasagne z cukinii zamiast makaronu
- Risotto z cukinią, cytryną i parmezanem
- Carpaccio z surowej cukinii z oliwą i parmezanem
- Cukinia pieczona z pesto i mozzarellą
- Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
- Wrapy z grillowanej cukinii z twarożkiem lub hummusem
- Cukinia w tempurze z dipem jogurtowym
- Marynowana cukinia z czosnkiem i cytryną
- Tarta z cukinią i fetą
- Omlet z cukinią i świeżymi ziołami
- Curry z cukinią i mlekiem kokosowym
- Makaron z cukinii w sosie śmietanowym
- Quesadillas z cukinią i cheddarem
- Steki z cukinii pieczone w grubych plastrach
- Sos z cukinii jako kremowy dodatek do makaronu
- Chlebek cukiniowy na słono z ziołami
- Mini pizze na plastrach cukinii
- Gulasz warzywny z cukinią i ciecierzycą
- Śródziemnomorska faszerowana cukinia z oliwkami
- Pikantna cukinia stir-fry z imbirem i czosnkiem
Co podkreśla smak cukinii?
Istnieją warzywa i przyprawy, które są często wykorzystywane w daniach z cukinią, nie bez powodu: podkreślają one jej smak. Jeśli więc chcesz stworzyć pyszne, autorskie danie z cukinią, sprawdź takie składniki i dodatki, jak:
- czosnek,
- bazylia,
- oregano,
- tymianek,
- sok z cytryny,
- parmezan,
- masło klarowane,
- świeży pieprz.
Jak obrabiać cukinię, by zachować smak?
Nie da się ukryć: cukinia, jako wodniste warzywo, może łatwo stracić swój smak i aromat. Dlatego nim zabierzesz się za jej przygotowanie, warto poznać techniki kulinarne, które najlepiej się przy niej sprawdzą. Ważne jest, aby w trakcie obróbki, kroić cukinie na równe plasterki. W ten sposób przyrządzi się równomiernie. Nie sól cukinii na początku gotowania – przez to warzywo straci wodę, a więc i swoją jędrność. Warto ją grillować lub piec, niezbyt długo, tak aby zachować jej strukturę, jeśli danie tego wymaga.
Już wiesz, co zrobić z cukinii?
Cukinia to naprawdę pyszne i wszechstronne warzywo. Czy wiesz już, co z niego zrobić? Mamy nadzieję, że nasze propozycje zainspirują Cię do pysznego i zdrowego gotowania!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

_3.jpg)