0

Przepisy na 7 różnych rodzajów masła kanapkowego

Masło można podać na wiele sposobów. Jeśli użyjesz kupnego, pozbawionego dodatków, będzie stanowić doskonałą bazę pod różnego rodzaju kanapki. Możesz zaś przygotować z niego swoistą pastę, tworząc smaczny krem doskonale nadający się na kanapki. Sprawdź poniższe proste przepisy i samodzielnie przygotuj wyjątkowe smarowidło.

Uwaga, w każdym z tych przepisów należy użyć niesolonego masła. Przed przygotowaniem wyciągnij je z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową i aby można było łatwo wymieszać je z pozostałymi składnikami. Po przygotowaniu przechowuj w maselniczce bądź salaterce w lodówce przez maksymalnie tydzień. Spożywaj z chlebem bądź dodaj do przygotowywanych potraw.

Przepis na masło pomidorowo-paprykowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki (przyprawy)
  • Sól

Jak przygotować masło pomidorowo-paprykowe?

Masło utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego kolejne składniki: koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i sól. Włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby mogło stężeć.

 

Przepis na masło czosnkowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Jak przygotować masło czosnkowe?

Zacznij od obrania czosnku. Posiekaj go bądź przeciśnij przez wyciskacz. Ucieraj z solą. W osobnej miseczce utrzyj masło za pomocą miksera. Gdy zmieni się w puszystą masę, dodaj do niego czosnek i sól. Przełóż do miseczki i włóż do lodówki na kilka godzin.

 

Przepis na masło chrzanowe

Składniki:

  • 250 g masła
  • 30 g startego, świeżego chrzanu

Jak przygotować masło chrzanowe?

Masło utrzyj z chrzanem za pomocą miksera. Możesz również przetrzeć je przez sitko z niewielkimi oczkami. Po przygotowaniu włóż ja do lodówki na co najmniej kilka godzin. Możesz użyć do tego pojemnika SMART.

 

Przepis na masło z wędzonym śledziem

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 niewielki wędzony śledź
  • szczypta soli

Jak przygotować masło z wędzonym śledziem?

Śledzia obierz ze skóry i ości. Utrzyj za pomocą łyżki bądź miksera wraz z masłem i solą. Schłodź w lodówce. Uwaga, przetrzymuj masę maksymalnie przez 4 dni!

 

Przepis na masło musztardowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 20 g musztardy

Jak przygotować masło musztardowe?

Masło i musztardę połącz starannie na jednolitą masę. Po przygotowaniu koniecznie włóż do lodówki na kilka godzin.

 

Przepis na masło pomidorowe

Składniki:

  • 50 g masła
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Jak przygotować masło pomidorowe?

Miękkie masło starannie połącz z koncentratem pomidorowym. Do smaku dodaj sól i cukier, ilość dozując według własnego upodobania. Włóż masę do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

 

Przepis na masło wiosenne

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka pokrojonego drobno szczypiorku
  • natka pietruszki lub liski rzeżuchy, wg. uznania
  • szczypta soli

Jak przygotować masło wiosenne?

Masło dokładnie wymieszaj z zielonymi składnikami. Wcześniej pokrój je za pomocą ostrego noża szefa kuchni. Możesz dozować ich ilość, wybrać jeden lub wymieszać wszystkie. Dodaj sól do smaku, a następnie ułóż masę w kostkę. Schowaj do lodówki, aby ponownie stężało.

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności