0

Przepisy na pyszne pasty kanapkowe (5 pomysłów!)

Pasy kanapkowe domowej roboty są niezwykle aromatyczne. Warto przygotować je na rodzinne śniadanie. Są znacznie bardziej aromatyczne, niż te kupne, a ponadto modyfikując proporcje, możesz dopasować je do upodobać swoich najbliższych. Pasty możesz przechowywać w lodówce do około 5 dni.

Wśród tych przepisów znajdziesz między innymi klasyczną pastę chrzanowo-jajeczną, wyjątkową wiosenną mieszankę, doskonałą na święta wielkanocne, czy też gęstą i ciężką, ale przy tym niezwykle smaczną pastę majonezową. Smacznego!

Przepis na pastę chrzanowo-jajeczną

Składniki:

  • 100 g chrzanu
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 120 g śmietany 18%
  • sól i cukier do smaku
  • sok cytrynowy do smaku

Jak przygotować pastę chrzanowo-jajeczną?

Zacznij od dokładnego umycia chrzanu. Oczyść go, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do niego sok cytrynowy, wymieszaj i odczekaj ok. 10-15 minut. Następnie jajka ugotuj na twardo w rondelku GRANITEX. Posiekaj lub rozgnieć za pomocą widelca. Następnie skorzystaj z miksera i ucieraj je ze śmietaną. Połącz masę z chrzanem, posól i dodaj cukier według uznania. Wymieszaj masę. Jest gotowa do podania.

 

Przepis na pastę czosnkową

Składniki:

  • 150 g półtłustego twarogu
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól do smaku

Jak przygotować pastę czosnkową?

Rozpocznij od roztarcia czosnku z solą. Dodaj do niego ser twarogowy oraz śmietanę. Ucieraj przez chwilę, aż do stworzenia jednolitej masy. Dodaj sól i ponownie wymieszaj. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.

 

Przepis na wiosenną pastę

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki/selera (wg. preferencji)
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g serka homogenizowanego lub półtłustego twarogu
  • 100 g serka topionego
  • 2 średniej wielkości jajka
  • majonez i sól wg. uznania

Jak przygotować wiosenną pastę kanapkową?

Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i oddziel żółtka. Pietruszkę lub seler, a także szczypiorek umyj, osusz i posiekaj na drobne kawałeczki, używając bardzo ostrego noża. Korzystając z miksera, utrzyj serek lub twaróg, łącząc go z serkiem topionym oraz żółtkami. Do masy dodaj majonez tak, aby stworzyć idealną konsystencję. Posól do smaku.

Białka jaj możesz użyć, aby podać pierwszą porcję kanapek z pastą wiosenną.

 

Przepis na pastę majonezową

Składniki:

  • 200 g majonezu
  • 2 łyżeczki ketchupy
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak przygotować pastę majonezową?

Majonez dokładnie wymieszaj z ketchupem, cebulą i szczypiorkiem. Na koniec dodaj gęstą śmietaną (12 lub 18%). Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przechowuj pastę w lodówce, np. w pojemniku SMART.

 

Przepis na pastę orzechową

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanych orzechów (dowolnych)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Jak przygotować pastę orzechową?

Masło rozetrzyj z orzechami. Dodaj do niego sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności