0

Pstrąg sauté

Składnki:

  • 2 pstrągi
  • 1 pomidor
  • 1 cytryna
  • Rozmaryn
  • Pietruszka
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól

Jak przyrządzić danie rybne – pstrąg sauté?

Rozpocznij od przygotowania ryby. Oczyść ją i wypatrosz, przecinając wzdłuż brzucha i wyjmując wnętrzności (należy to zrobić ostrożnie tak, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego), skrzela oraz oczy.

Do patroszenia polecamy m.in. noże kuchenne w bloku LOFT.

Pstrąg sauté – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

Starannie opłucz ryby, osusz je i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie włóż je do naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem cytrynowym i dodaj gałązki rozmarynu oraz natkę pietruszki. 

Ułóż w naczyniu plasterki cytryny i pokrojonego pomidora.

Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Ryby zapiekaj przez 10-15 minut. Warto jednak kontrolować ten czas, aby ich nie przesuszyć.

Gotowe danie wyjmij z piekarnika. Pstrąg sauté podawaj w naczyniu żaroodpornym.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności