Składnki:
- 2 pstrągi
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- Rozmaryn
- Pietruszka
- Pieprz cytrynowy
- Sól
Jak przyrządzić danie rybne – pstrąg sauté?
Rozpocznij od przygotowania ryby. Oczyść ją i wypatrosz, przecinając wzdłuż brzucha i wyjmując wnętrzności (należy to zrobić ostrożnie tak, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego), skrzela oraz oczy.
Do patroszenia polecamy m.in. noże kuchenne w bloku LOFT.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Starannie opłucz ryby, osusz je i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie włóż je do naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem cytrynowym i dodaj gałązki rozmarynu oraz natkę pietruszki.
Ułóż w naczyniu plasterki cytryny i pokrojonego pomidora.
Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Ryby zapiekaj przez 10-15 minut. Warto jednak kontrolować ten czas, aby ich nie przesuszyć.
Gotowe danie wyjmij z piekarnika. Pstrąg sauté podawaj w naczyniu żaroodpornym.