Pstrąg sauté

Pstrąg sauté

Składnki:

  • 2 pstrągi
  • 1 pomidor
  • 1 cytryna
  • Rozmaryn
  • Pietruszka
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól

Przygotowanie:

Na samym początku czyścimy i patroszymy rybę.  Przecinamy  ją wzdłuż brzucha, wnętrzności wyjmujemy tak, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego, wyciągamy oczy i skrzela.

Płuczemy starannie w dużej ilości wody, osuszamy i pozostawiamy ryby na 20 minut. Gdy ryby są już osuszone, wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Solimy, posypujemy, pieprzem cytrynowym i dodajemy gałązki rozmarynu i pietruszki. Układamy plasterki cytryny oraz dwie połówki pomidora tak, aby tworzyły razem apetyczną kombinację.

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Uważajmy, aby nie wysuszyć ryby w piekarniku.

Gdy ryby są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i podajemy w naczyniu żaroodpornym. Uwaga, żeby się nie poparzyć!

Wskazówka:

Do patroszenia ryb polecamy nóż kuchenny 8" Style.

Na zdjęciu: Nóż kuchenny 8" Style


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności