Składnki:
- 2 pstrągi
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- Rozmaryn
- Pietruszka
- Pieprz cytrynowy
- Sól
Przygotowanie:
Na samym początku czyścimy i patroszymy rybę. Przecinamy ją wzdłuż brzucha, wnętrzności wyjmujemy tak, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego, wyciągamy oczy i skrzela.
Płuczemy starannie w dużej ilości wody, osuszamy i pozostawiamy ryby na 20 minut. Gdy ryby są już osuszone, wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Solimy, posypujemy, pieprzem cytrynowym i dodajemy gałązki rozmarynu i pietruszki. Układamy plasterki cytryny oraz dwie połówki pomidora tak, aby tworzyły razem apetyczną kombinację.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Uważajmy, aby nie wysuszyć ryby w piekarniku.
Gdy ryby są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i podajemy w naczyniu żaroodpornym. Uwaga, żeby się nie poparzyć!
Wskazówka:
Do patroszenia ryb polecamy nóż kuchenny 8" Style.
Na zdjęciu: Nóż kuchenny 8" Style