Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.

Papryczkę chilli drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy potartą cebulę i czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Smażymy całość przez 5 minut.

Następnie, na patelnię wrzucamy surowy ryż i smażymy przez kolejne 5 minut.

Podgrzewamy bulion i mieszamy w nim passatę pomidorową.

Przygotowany bulion wlewamy na patelnię z ryżem. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 25 minut.

Wskazówka:

Do przygotowania ryżu po meksykańsku polecamy dużą patelnię Solid.

Patelnia Solid


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności