Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół papryczki chilli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Przygotowanie:
Obierz 2 ząbki czosnku oraz cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o niewielkich oczkach.
Umyj papryczkę chili, oczyść z nasion i drobno posiekaj.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Rozgrzej olej na patelni, a gdy osiągnie już odpowiednią temperaturę, dodaj cebulę, czosnek oraz papryczkę. Całość smaż przez maksymalnie 5 minut.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
Na patelnię wsyp surowy ryż i ponownie smaż przez ok. 5 minut do momentu, aż ryż będzie lekko brązowy.
Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Podgrzej w garnku bulion warzywny, wlej do niego passatę pomidorową i wymieszaj. Zawartość naczynia przelej na patelnię i mieszając, połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotuj potrawę pod przykryciem przez 25 minut na małym ogniu.