Składniki:
- 1 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże, czerwone cebule
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek konserwowy
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 4 plastry sera Cheddar
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki świeżej, poszatkowanej natki pietruszki
- 4 bułki żytnie
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Jak zrobić smaczne wegeburgery?
Warzywa, roszponkę oraz natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą.
Obie cebule obierz. Jedną z nich pokrój w prążki, a drugą drobno posiekaj (polecamy noże Ambiente Magnetic z deską magnetyczną). Pomidor i ogórek kiszony pokrój w plasterki, sałatę lodową w paski, a pietruszkę poszatkuj.
Na zdjęciu: Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
Do większej miski zetrzyj marchewkę. Dodaj kaszę jaglaną, prażony słonecznik i sezam, poszatkowaną cebulę, bułkę tartą, olej, mąkę, pietruszkę, chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj rękami tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Następnie w dłoniach uformuj z masy kotleciki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz również skorzystać z silikonowych form SMART np. kwadratowej.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i włóż do niego warzywne kotlety na ok. 15 minut.
Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut.
Bułki przekrój na pół i włóż do tostera.
Mając już gotowe wszystkie składniki, przygotuj z nich apetyczne kanapki. Na każdej bułce ułóż po jednym kotlecie, dodaj plaster sera, pomidora, kilka plasterków ogórka kiszonego, krążki z cebuli, poszatkowaną sałatę, roszponkę, ketchup oraz musztardę. Przykryj drugą połówką bułki i smaczne wegeburgery dla każdego gotowe!