Składniki:
- 1 szklanki startej marchewki
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże, czerwone cebule
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek konserwowy
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 4 plastry sera Cheddar
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- ¼ łyżeczki chili
- 2 łyżeczki świeżej, poszatkowanej natki pietruszki
- 4 bułki żytnie
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa, roszponkę i pietruszkę płuczemy pod zimną wodą. Jedną cebulę kroimy w prążki, drugą drobno szatkujemy. Pomidora i ogórka kiszonego kroimy w plasterki, sałatę lodową w paski, pietruszkę szatkujemy.
Dodajemy do miski startą marchewkę, kaszę jaglaną, prażony słonecznik i sezam, poszatkowaną cebulę, bułkę tartą, olej, mąkę, pietruszkę, chilli oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy rękami, aż do połączenia się składników.
Formujemy kotleciki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i wkładamy kotleciki na 15 minut do piekarnika.
Po 15 minutach obracamy kotleciki i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do tostera.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, przekładamy po jednym kotlecie na połówkę bułki, kładziemy plasterek sera i pomidora, parę plasterków ogórka kiszonego, krążki z cebuli, poszatkowaną sałatę, roszponkę oraz pół łyżki ketchupu oraz pół łyżki musztardy. Zamykamy naszego burgera drugą połówką bułki, i gotowe!
Wskazówka:
Do przygotowania wegeburgerów polecamy zestaw noży kuchennych Modern.