0

Soczyste steki z cebulką i pieczarkami

Składniki:

  • 4 steki wołowe po 200 g
  • 1 brokuł
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 ½ łyżki masła
  • ¼ szklanki mleka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.

Brytfankę smarujemy masłem (1 łyżka masła) i wstawiamy na włączony palnik.

Kładziemy steki do brytfanki i smażymy je tak, aby się ładnie zarumieniły.

Następnie przekładamy na talerz i odkładamy na bok.

Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy je drobno.

Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą i odkrawamy różyczki.

Pieczarki również płuczemy, i kroimy na kilka części.

Wlewamy wodę do garnka, doprowadzamy do wrzenia, solimy, wrzucamy brokuły i gotujemy je przez 10minut, aż zmiękną.

W drugim garnku, zalewamy ziemniaki zimną wodą i gotujemy przez 25 minut, następnie odcedzamy i ugniatamy je w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło (1/2 łyżki masła), mleko i sól.

Do brytfanki dodajemy czosnek i cebulę, smażymy je przez 8 minut, aż zmiękną.

Dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy całość przez kolejne 8 minut.

Wlewamy do brytfanki bulion warzywny i dokładnie mieszamy.

Ponownie wkładamy steki do brytfanki, układamy tymianek, liście laurowe, dodajemy sos Worcestershire i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, zamykamy pokrywką i wstawiamy naczynie do piekarnika na godzinę.

Gotowe danie podajemy z puree ziemniaczanym i brokułami.

Wskazówka:

Do przygotowania soczystych steków polecamy brytfankę indukcyjną Granitex.

Brytfanna indukcyjna Granitex

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności