Składniki:
- 4 steki wołowe po 200 g
- 1 brokuł
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 600 ml bulionu warzywnego
- 3 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 ½ łyżki masła
- ¼ szklanki mleka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.
Brytfankę smarujemy masłem (1 łyżka masła) i wstawiamy na włączony palnik.
Kładziemy steki do brytfanki i smażymy je tak, aby się ładnie zarumieniły.
Następnie przekładamy na talerz i odkładamy na bok.
Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy je drobno.
Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą i odkrawamy różyczki.
Pieczarki również płuczemy, i kroimy na kilka części.
Wlewamy wodę do garnka, doprowadzamy do wrzenia, solimy, wrzucamy brokuły i gotujemy je przez 10minut, aż zmiękną.
W drugim garnku, zalewamy ziemniaki zimną wodą i gotujemy przez 25 minut, następnie odcedzamy i ugniatamy je w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło (1/2 łyżki masła), mleko i sól.
Do brytfanki dodajemy czosnek i cebulę, smażymy je przez 8 minut, aż zmiękną.
Dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy całość przez kolejne 8 minut.
Wlewamy do brytfanki bulion warzywny i dokładnie mieszamy.
Ponownie wkładamy steki do brytfanki, układamy tymianek, liście laurowe, dodajemy sos Worcestershire i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, zamykamy pokrywką i wstawiamy naczynie do piekarnika na godzinę.
Gotowe danie podajemy z puree ziemniaczanym i brokułami.
Wskazówka:
Do przygotowania soczystych steków polecamy brytfankę indukcyjną Granitex.