Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Składniki:

  • 2 puszki całych pomidorów
  • 700 g passaty
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Garść świeżych liści bazylii
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 6 łyżeczek startego parmezanu
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.

Płuczemy listki bazylii i drobno je szatkujemy.

Parmezan trzemy na tarce o dużych oczkach.

Kroimy pomidory z puszki w duże kostki.

Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę, aż stanie się miękka.

Do dużej, głębokiej patelni wlewamy passatę, dodajmy pokrojone pomidory, usmażoną cebulę, poszatkowaną bazylię, oregano, rozmaryn, czosnek, dwie łyżeczki parmezanu, cukier, sól i pieprz.

Całość mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia.

Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sos podajemy z porcją makaronu. Posypujemy każdą z porcji jedną łyżeczką startego parmezanu i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.

Wskazówka:

Do przygotowania spaghetti Napoli polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Patelnia głęboka Contrast Procoat


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności