Składniki:
- 2 puszki całych pomidorów
- 700 g passaty
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 6 łyżeczek startego parmezanu
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
Płuczemy listki bazylii i drobno je szatkujemy.
Parmezan trzemy na tarce o dużych oczkach.
Kroimy pomidory z puszki w duże kostki.
Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę, aż stanie się miękka.
Do dużej, głębokiej patelni wlewamy passatę, dodajmy pokrojone pomidory, usmażoną cebulę, poszatkowaną bazylię, oregano, rozmaryn, czosnek, dwie łyżeczki parmezanu, cukier, sól i pieprz.
Całość mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia.
Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sos podajemy z porcją makaronu. Posypujemy każdą z porcji jedną łyżeczką startego parmezanu i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Wskazówka:
Do przygotowania spaghetti Napoli polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.