Składniki:
- 600 g makaronu tagliatelle
- 8 plastrów boczku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ szklanki mięty
- 4 pomidory
- ½ szklanki tahini
- Olej
Przygotowanie:
Poszatkuj miętę, pomidory pokrój w kosteczkę.
Weź duży rondel, wlej wodę, zagotuj, dodaj makaron tagliatelle i gotuj przez 8 minut. Odcedź i odstaw na chwilę na bok.
Przekrój każdy plaster boczku na cienkie, krótkie paseczki.
Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej połóż plastry boczku, posyp je z obu stron kminem rzymskim i grilluj na małej ilości tłuszczu do momentu aż się zarumienią i staną chrupiące.
Następnie dodaj bekon, poszatkowaną miętę i pokrojone pomidory do gorącego makaronu i wymieszaj całość.
Każdą z porcji posyp tahini i podawaj z dodatkową szczyptą mięty na samej górze.
Wskazówka:
Do ugrillowania boczku polecamy naszą patelnię grillową Natur.