Składniki:
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 duży bakłażan
- 200 g koziego sera
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie
Ciasto kruche
Kroimy zimne masło w kostkę, dodajemy do mąki i doprawiamy szczyptą soli. Rozcieramy masę palcami, do momentu połączenia się składników i powstania kruszonki.
Dodajemy jajka do masy i formujemy całość w kulę. Zawijamy ją w folię przeźroczystą i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na placek o średnicy większej niż średnica foremki.
Ciasto wykładamy na dnie i bokach foremki.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Ciasto w foremce osłaniamy folią aluminiową. Na górę wysypujemy ryż. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Następnie ściągamy folię i pieczemy ciasto jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.
Nadzienie
Myjemy bakłażana, kroimy go na plasterki. Układamy je na blasze, każdy plasterek posypujemy solą i pozostawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy pokrojonego bakłażana pod bieżącą wodą i osuszamy.
Pomidorki koktajlowe również myjemy pod bieżącą wodą i przekrawamy na pół.
Czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek na patelnię i smażymy, aż staną się miękkie.
Następnie miksujemy jajka, mąkę i śmietankę. Dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek, mieszamy.
Całą miksturę wlewamy na upieczone kruche ciasto w foremce.
Układamy na tarcie pomidorki koktajlowe i plasterki bakłażana.
Kroimy ser kozi na cienkie plastry i układamy na wierzch tarty.
Tartę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Gdy ser się roztopi, wyciągamy danie i kroimy n kawałki jak pizzę.
Wskazówka:
Do krojenia sera koziego w plasterki, polecamy nóż kuchenny 5” Style.