Tarta z bakłażanem, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na bardzo smaczny obiad pełen warzyw, który przygotujesz w piekarniku. Wymaga odrobiny pracy, ale naprawdę jest tego warty! Do jego przygotowania przyda Ci się forma silikonowa na tartę, do której ciasto nie będzie przywierać.
Co jest potrzebne na tartę z bakłażanem, kozim serem i pomidorkami?
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 duży bakłażan
- 200 g koziego sera
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 szklanki śmietanki 30%
Jak przygotować tartę z bakłażanem, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi?
Przygotowanie tego bakłażanowego przepisu wcale nie jest takie trudne! Najważniejsze, aby przygotować ciasto kruche. Możesz się za nie zabrać np. poprzedniego dnia wieczorem, aby kolejnego dnia tylko dodać wypełnienie tarty i wszystko upiec.
Jak przygotować ciasto kruche na tartę?
Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę. Pokrój zimne masło w kostkę i dodaj do mąki razem ze szczyptą soli. Rozcieraj masę aż do momentu połączenia się wszystkich składników i powstania kruszonki.
Do masy dodaj 2 jajka i uformuj z ciasta kulę. Zawiń ją w folię przezroczystą i odstaw do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, umieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkuj je na placek o średnicy nieco większej niż średnica Twojej formy.
Ciasto wyłóż na formę tak, aby przykryło jej dno oraz boki. Do wykonania tego przepisu polecamy silikonową formę do pieczenia tarty 22 cm SMART.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto w formie osłoń folią aluminiową, na górze wysyp ryż i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Zdejmij folię i piecz ciasto jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.
Jak przygotować nadzienie na tartę?
Umyj bakłażan i pokrój go na plasterki. Każdy plaster posyp solą i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Czosnek oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni (np. Gerlach GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną) rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj składniki do momentu, aż staną się miękkie. Zmiksuj jajka, mąkę i śmietanę. Dodaj do nich podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko razem wymieszaj.
Całość przelej na upieczone, kruche ciasto w formie. Dodaj również połówki pomidorów oraz plastry bakłażana. Pokrój kozi ser na cienkie plasterki i ułóż je na wierzchu tarty. Ciasto włóż do piekarnika jeszcze na 15 minut. Gdy ser się roztopi, wyjmij potrawę i pokrój na kawałki, jak pizzę. Smacznego!
Czy bakłażan to poprawna nazwa tego warzywa?
Bakłażan to nazwa zwyczajowa, która jak najbardziej jest poprawna, jednak nie jest nazwą gatunkową rośliny. Poprawna nazwa gatunku, z którego ludzie pozyskują owoce, wykorzystując je jako warzywa to psianka podłużna. Co ciekawe, można się też spotkać z innym zwyczajowym określeniem na bakłażana: niektóry nazywają go również oberżyną.
Gdzie rośnie bakłażan?
Bakłażan, czyli psianka podłużna rośnie w Polsce, ale jedynie w cieplejszych rejonach kraju oraz w szklarniach. Naturalnie występuje w Afryce, w tym w Egipcie oraz na wschodzie: w Arabii, oraz w Indiach. Można go spotkać również w Japonii.
Co można przygotować z bakłażana?
Na bazie bakłażana można przygotować naprawdę wiele smacznych potraw! Na przykład Francuzi przygotowują z jego dodatkiem ratatouille, które może być pysznym, wegańskim pomysłem na obiad lub zdrową przekąskę. Na jego bazie przygotujesz również ajwar (lekko pikantna pasta) czy też musakę (grecka zapiekanka).