Ratatouille wywodzi się z francuskiej Nicei. To potrawa wegańska, która sprawdzi się zarówno jako pomysł na obiad, jak i jako elegancka przystawka. Można podać ją na wiele sposobów. Sprawdź, jak ją przygotować. Na pewno przyda Ci się do tego ostry nóż.
Co jest potrzebne do przygotowania ratatouille?
- 500 g pomidorów
- 1 bakłażan
- 3 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki świeżego oregano
- 4 łyżki passaty
Jak przygotować pyszne ratatouille?
Umyj bakłażan i pokrój go na plasterki, a następnie posól je i zostaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je i dokładnie osusz. Obierz cebulę i pokrój ją w krążki.
Paprykę dobrze umyj pod bieżącą wodą. Przekrój ją na pół i oczyść z nasion. Następnie pokrój ją w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w plastry, podobnie jak bakłażan.
Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie przesmaż bakłażan, paprykę, cebulę oraz cukinię. Po 7 minutach dodaj czosnek, posiekane świeże zioła, pomidory i passatę.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj patelnię i gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
Ratatouille podawaj na ciepło.
Jak wybrać odpowiedni bakłażan do ratatouille?
Odpowiedni bakłażan do ratatouille będzie średniej wielkości. Nieprzerośnięte warzywa są najsmaczniejsze i jednocześnie wygodnie się z nimi pracuje. Dlatego warto stawiać właśnie na takie, o ile danie nie wymaga np. faszerowania danego warzywa.
Jak przygotować nóż do krojenia warzyw?
Nim zaczniesz kroić warzywa do ratatouille, zadbaj o odpowiednie przygotowanie noża. Pamiętaj, że niezależnie od jego twardości, tępi się on z każdym użyciem i jest to naturalna cecha. Z tego powodu nim zaczniesz przygotowywać ratatouille, oczyść narzędzie, wyczyść je, a następnie naostrz, używając wygodnej ostrzałki Gerlach.
Czy do ratatouille można dodać inne warzywo?
Jeśli masz w swoim domu inne warzywo, niepodane w przepisie, które lubisz i które w Twoim odczuciu będzie pasowało do dania, to jak najbardziej możesz je dodać. Być może nie będzie to wówczas tradycyjne ratatouille, ale pamiętaj, że w kuchni ogranicza Cię jedynie własna wyobraźnia i smak.