Składniki:
- 25 dkg mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki smalcu
- ¾ szklanki gorącej wody
Na zdjęciu: Patelnia FIRST 20 cm z powłoką ceramiczną
Przygotowanie:
Przesiej mąkę przez sito, a następnie dodaj do niej smalec oraz sól.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dodawaj do niego gorącą wodę.
Podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj każdą z nich.
Wytnij z nich równe okręgi. Możesz to zrobić, używając np. pokrywki z patelni.
Na zdjęciu: Pokrywka uniwersalna do patelni 20 cm
Tortille smaż na średnim ogniu, na suchej, rozgrzanej patelni, z obu stron po ok. 25 sekund, aż lekko się zarumieni.
Gdy placki przestygną, dodaj na nie ulubione składniki, sos i zawiń.