Składniki:
- 25 dkg mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki smalcu
- ¾ szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Przesiej mąkę przez sito, a następnie dodaj do niej smalec oraz sól.
Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dodawaj do niego gorącą wodę.
Podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj każdą z nich.
Wytnij z nich równe okręgi. Możesz to zrobić, używając np. pokrywki do klasycznej patelni.
Na zdjęciu: Pokrywka uniwersalna do patelni 20 cm
Tortille smaż na średnim ogniu, na suchej, rozgrzanej patelni, najlepiej takiej o niskich brzegach (polecamy patelnię do naleśników Granitex), ponieważ wtedy będzie Ci łatwiej odwrócić placek. Na każdą ze stron wystarczy ok. 25 sekund (tortilla powinna być lekko zarumieniona).
Na zdjęciu: Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX
Gdy placki przestygną, dodaj na nie ulubione składniki, sos i zawiń.