0

Tortilla

Składniki:

  • 25 dkg mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki smalcu
  • ¾ szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę przez sito.

Mieszamy ze sobą mąkę, tłuszcz i sól.

Wyrabiając ciasto dodajemy stopniowo gorącą wodę (niekoniecznie całą).

Dzielimy ciasto na 6 części i wałkujemy je.

Bierzemy dużą pokrywkę do garnka, przyciskamy do jednej, rozwałkowanej części ciasta i wycinamy okrąg.

Powtarzamy czynność dla każdej rozwałkowanej części.

Następnie układamy tortillę na suchej, rozgrzanej patelni i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż pojawią się zarumienione plamki (około 25 sekund).

Gdy placki troszkę przestygną, dodajmy na nie nasze ulubione składniki i zawijamy całość.

Wskazówka:

Do smażenia placków polecamy patelnię naleśnikową Harmony Classic.

Patelnia naleśnikowa Harmony Classic

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności