0

Tortilla

Składniki:

  • 25 dkg mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki smalcu
  • ¾ szklanki gorącej wody

 

Przygotowanie:

Przesiej mąkę przez sito, a następnie dodaj do niej smalec oraz sól.

Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dodawaj do niego gorącą wodę.

Podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj każdą z nich.

Wytnij z nich równe okręgi. Możesz to zrobić, używając np. pokrywki do klasycznej patelni.

Tortilla – Pokrywka uniwersalna do patelni 20 cm

Na zdjęciu: Pokrywka uniwersalna do patelni 20 cm
 

Tortille smaż na średnim ogniu, na suchej, rozgrzanej patelni, najlepiej takiej o niskich brzegach (polecamy patelnię do naleśników Granitex), ponieważ wtedy będzie Ci łatwiej odwrócić placek. Na każdą ze stron wystarczy ok. 25 sekund (tortilla powinna być lekko zarumieniona).

Tortilla – Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX

Na zdjęciu: Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX


Gdy placki przestygną, dodaj na nie ulubione składniki, sos i zawiń.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności