Składniki:
- 400g czerwonej fasoli w zalewie
- 150 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
- 10 pomidorków cherry
- 150 g tuńczyka z puszki w zalewie
- 1 duża czerwona cebula
- 1 paczka mieszanki sałat
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka kaparów w marynacie
- Kilka plasterków cytryny do przyozdobienia sałatki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy cebulę i drobno kroimy.
Czerwoną fasolę płuczemy i odcedzamy.
Fasolkę szparagową wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez ok. 10 minut, aż zmięknie .
Pomidorki cherry płuczemy pod bieżącą wodą i przekrawamy na pół.
Wyjmujemy tuńczyka z puszki i odcedzamy.
Mix sałat płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy.
Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do miski, polewamy sokiem z cytryny passatą, dodajemy kapary, sól oraz pieprz i całość delikatnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerz, przyozdabiając każdą z porcji plasterkami cytryny.
Wskazówka:
Do przygotowania sałatki polecamy zestaw noży kuchennych Ambiente.