Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 plastry suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować włoską pastę z tuńczyka?
Odsącz tuńczyka.
Opłucz listki bazylii pod bieżącą wodą.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę np. Gerlach Solid.
Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID
Przełóż tuńczyka do miseczki. Dodaj do niego suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, świeżą bazylię oraz masło. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem (polecamy solniczkę i młynek do pieprzu Gerlach Natur).
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Wszystkie składniki zblenduj tak, aby uzyskać gładką masę.
Włoska pasta z tuńczyka najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.