Składniki:
- 550 g marchewek
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 ½ łyżeczki potartego, świeżego imbiru
- Natka pietruszki
- Bagietka
- Sól i pieprz
Jak zrobić zupę marchewkową z imbirem?
Obierz marchewkę, cebulę i czosnek.
Marchewkę pokrój w plastry, cebulę w ćwiartki, a każdy ząbek czosnku podziel na pół.
Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj.
Do garnka wlej bulion warzywny, a następnie dolej do niego 1 litr wody. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i mieszaj od czasu do czasu.
Polecamy garnki Superior ze specjalnymi lejkami, które pomagają w nalewaniu płynów.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Do gotującego się bulionu dodaj warzywa, passatę pomidorową, imbir oraz pozostałe przyprawy.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 30 minut lub do czasu aż marchewka zmięknie.
Gdy zupa marchewkowa z imbirem jest już gotowa, zblenduj zawartość garnka tak, aby uzyskać delikatny krem.
Podawaj ją ze świeżo poszatkowaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką.