Składniki:
- 550 g marchewek
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 ½ łyżeczki potartego, świeżego imbiru
- Natka pietruszki
- Bagietka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy marchewkę, czosnek i cebulę.
Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w ćwiartki, a ząbki czosnku przekrawamy na pół.
Natkę pietruszki płuczemy pod zimną wodą i szatkujemy.
Kroimy bagietkę.
Do garnka wlewamy bulion, rozcieńczamy go 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, od czasu do czasu mieszając.
Do bulionu dodajemy warzywa, passatę pomidorową, imbir i przyprawy.
Doprowadzamy całość do wrzenia, mieszamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, aż marchewka zmięknie.
Gdy zupa jest już gotowa, blendujemy warzywa do uzyskania delikatnego kremu.
Zupę krem przelewamy do miseczek i podajemy ze świeżo poszatkowaną pietruszką oraz bagietką.
Wskazówka:
Do przygotowania zupy marchewkowej z imbirem polecamy zestaw garnków Superior.