Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki:

  • 550 g marchewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 ½ łyżeczki potartego, świeżego imbiru
  • Natka pietruszki
  • Bagietka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy marchewkę, czosnek i cebulę.

Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w ćwiartki, a ząbki czosnku przekrawamy na pół.

Natkę pietruszki płuczemy pod zimną wodą i szatkujemy.

Kroimy bagietkę.

Do garnka wlewamy bulion, rozcieńczamy go 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, od czasu do czasu mieszając.

Do bulionu dodajemy warzywa, passatę pomidorową, imbir i przyprawy.

Doprowadzamy całość do wrzenia, mieszamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, aż marchewka zmięknie.

Gdy zupa jest już gotowa, blendujemy warzywa do uzyskania delikatnego kremu.

Zupę krem przelewamy do miseczek i podajemy ze świeżo poszatkowaną pietruszką oraz bagietką.

Wskazówka:

Do przygotowania zupy marchewkowej z imbirem polecamy zestaw garnków Superior.

Zestaw garnków Superior


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności