Każdy miłośnik egzotycznych owoców doceni ten owocowy torcik z ananasem. Pyszny biszkopt przełożony masą z kawałkami ananasa świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Szczególnie dobrze sprawdzi się w trakcie tematycznych wydarzeń, czy w trakcie przyjęcia na plaży. Przygotujesz go w foremkach SMART.
Jakie składniki są potrzebne na ananasowy tort owocowy?
Ciasto
- 5 średniej wielkości jaj
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 180 ml oliwy
- 180 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 180 ml mleka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 120 ml soku z ananasa
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki
- 200 g masła
- 1 puszka ananasa
Poncz:
- 1 łyżka cukru
- 120 ml wody
- 120 ml soku z ananasa
Jak przygotować ananasowy tort owocowy?
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek jaj. Następnie wyciągnij mikser. Ubij białka na sztywną pianą. Wciąż mieszając, stopniowo dodawaj żółtka, oliwę, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż do tortownicy SMART i piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C. Zostaw je do wystudzenia – najlepiej na całą noc. Przekrój je na 3 blaty.
Mąkę wymieszaj z częścią mleka. Połącz masę z żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, a następnie dodaj do niego powstałą masę. Wymieszaj dokładnie i ściągnij z kuchenki. Wymieszaj powstały budyń z sokiem ananasowym i zostaw to wystudzenia.
Utrzyj masło, a następnie stopniowo dodawaj do niego masę budyniową i ananasy pokrojone w kostkę. Blaty ciasta nasącz wodą wymieszaną z łyżką cukru i sokiem z ananasa. Przełóż je kremem, układając jeden na drugim.
Ciasto ozdób kawałkami ananasa (może być świeży), bądź w inny dowolny sposób. Włóż na kilka godzin do lodówki, aby ciasto się ustabilizowało.
Czy ananas z puszki można zastąpić świeżym?
Jak najbardziej! Ananas z puszki możesz zastąpić świeżym. Pamiętaj jednak wówczas, że może on piec w język w trakcie jedzenia z powodu enzymów, które się w nim znajdują. Ananas z puszki jest delikatniejszy. W takiej sytuacji zastąp go sokiem ananasowym, lub innym dowolnym.
Czy cukier do wypieków można zastąpić zwykłym?
Cukier do wypieków możesz zastąpić zwykłym, jednak wówczas przygotowanie masy może zająć więcej czasu, a ona sama może nie być tak jednolita. Drobny cukier łatwiej się rozpuszcza, dlatego lepiej używać właśnie jego. Ewentualnie możesz rozdrobnić zwykły cukier np. w młynku do kawy. Cukier możesz przechowywać w szklanych, hermetycznych pojemnikach.
Jakie kurze jajka kupić?
Do przygotowania tego przepisu potrzebne są kurze jajka. Kup takie, mają na skorupkach oznaczenie „0” (ekologiczne) lub „1” (z wolnego wybiegu). Są one nie tylko smaczniejsze, ale pozyskiwane od kur żyjących w lepszych warunkach. Możesz również kupić jajka od zaufanego gospodarza, wspierając lokalny biznes.
Czy masło można zastąpić margaryną?
Nie zastępuj masła margaryną. Wpływa ona negatywnie na smak wypieku, zwłaszcza jeśli jest dodana do kremu tak jak w przypadku ananasowego tortu owocowego. Margaryna nie powinna negatywnie wpłynąć na konsystencję samego ciasta, jeśli jest oddawana właśnie do niego, ale jeśli zależy Ci na smaku dania, unikaj tego.