Garnek żeliwny 5 l NATUR IRON bordowy
Bigos pieczony w piekarniku przygotowuje się powoli i najlepiej smakuje na drugi dzień. Przygotowywany bez pośpiechu i bez mieszania, ma w sobie prawdziwą esencję smaku, którą daje mu powolne pieczenie. Sprawdź przepis przygotowany we współpracy z Marzeną Król. Do przygotowania tego dania przyda Ci się duży, żeliwny garnek lub brytfanna.
Co jest potrzebne na bigos pieczony w piekarniku?
Kapusta
- ok 2 kg kapusty kiszonej
- ½ główki kapusty białej
- 20 g suszonych grzybów
- 40 g suszonych śliwek
Mięso
- 400 g boczku,
- ok 1 kg karkówki,
- 600 g kiełbasy wiejskiej
- Sól, pieprz, czosnek granulowany oraz słodka papryka (do przyprawienia mięsa)
Warzywa i przyprawy
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 3–4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- Kminek – opcjonalnie
- Pieprz i sól – do smaku
Do smażenia
- Tłuszcz, np. smalec
Jak przygotować bigos pieczony w piekarniku?
Zacznij od przygotowania składników. Kapustę kiszoną oraz białą posiekaj za pomocą ostrego noża. Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Boczek należy pokroić w paski, a karkówkę pokroić na kawałki. Oprósz ją solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw, aby zmiękły. Pamiętaj, aby pozostawić wodę z moczenia! Przyda Ci się w trakcie gotowania.
Przygotuj duży, żeliwny garnek. Rozgrzej w nim smalec. Obsmaż kawałki karkówki na rumiany kolor z obydwu stron. Przygotowane mięso przełóż do miski. Nie czyszcząc garnka podsmaż w im boczek z cebulą i czosnkiem, aż mięso się wytopi i lekko zezłoci. Podlej wszystko wodą z moczonych grzybów i wymieszaj, w trakcie „zeskrobując” smak z gna garnka. Wyłącz grzanie kuchenki.
W garnki zacznij układać warstwami kapustę białą, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, suszone śliwki, grzyby i podsmażoną karkówkę. Ostatnią warstwą powinna być kapusta, by mięso nie wyschło. Całość podlej 500 ml wody.
Piekarnik rozgrzej do 160°C w trybie góra-dół. Przykryty garnek wstaw do piekarnika i zapiekaj przez co najmniej 2,5 godziny. Ok. 60 minut przez końcem pieczenia wymieszaj w filiżance przecier pomidorowy z wodą, słodką papryką, papryką wędzoną i majerankiem. Tę mieszankę wlej do bigosu i ponownie przykryj. Po upieczeniu dodaj do całości podsmażoną na patelni kiełbasę. Dopraw w razie konieczności solą.
Bigos podawaj z domowym pieczywem. Pamiętaj, że po każdym podgrzaniu będzie jeszcze lepszy. Smacznego!
Czy kapustę kiszoną trzeba przepłukać?
Niektóre przepisy na bigos zalecają przepłukanie kapusty kiszonej. Jednak nie jest to zawsze konieczne. Dobrze ukiszona kapusta wysokiej jakości nie jest nadmiernie kwaśna, a ponadto taka ma też głębszy, tradycyjny smak. Jeśli jednak posiadasz kapustę o bardzo „agresywnym” smaku, jeśli jest mocno kwaśna warto ją przepłukać. To też dobra opcja, jeśli gotujesz dla osób, które preferują delikatne potrawy, np. dla dzieci. Pamiętaj, że wystarczy lekkie przepłukanie (3-4 sekundy) pod zimną wodą. Chodzi o to by usunąć nadmiar kwasowości, ale zminimalizować utratę smaku.
Jak zwiększyć ostrość bigosu?
Jeśli lubisz ostre dania, możesz mocniej przyprawić bigos. Dodaj do niego ostrą paprykę, ostrą kiełbasę, papryczkę chili (świeżą lub suszoną), pieprz czarny czy pastę paprykową. Pamiętaj, by zacząć od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, sprawdzając w międzyczasie, gdy poziom ostrości Ci odpowiada. Z każdym gotowaniem bigos robi się intensywniejszy w smaku, dlatego należy być z tym naprawdę ostrożnym.
Jak przechowywać bigos?
Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Możesz trzymać go w emaliowanym żeliwnym garnku lub przełożyć go do szklanego naczynia. Bigos dobrze znosi też mrożenie: w ten sposób może być przechowywany do ok. 3 miesięcy. Takie danie podgrzewaj na niewielkiej mocy kuchenki, mieszając je w trakcie. Inną opcją jest przechowywanie bigosu w słoiku. Po pasteryzacji możesz przechowywać go przez 3-6 miesięcy.
Autorka przepisu:
Marzena Król
Pasjonatka kuchni, która z prostych składników i z nutką kreatywności tworzy niezwykle przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka dania, które zadowolą zarówno początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. „Gotowanie to dla mnie nie tylko przepis, ale też sposób na dzielenie się miłością do jedzenia i tworzenia. Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!”
.jpg)
.jpg)