Bułeczki cynamonowe są absolutnie pyszne i aromatyczne. Doskonale sprawdzą się jako deser, przekąska na imprezę, czy nawet na słodkie śniadanie. Wykonuje się je jednak na bazie ciasta drożdżowego, dlatego wymagają odrobiny cierpliwości. Do ich przygotowania przyda się wygodna forma do pieczenia.
Co jest potrzebne na bułeczki cynamonowe?
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 35 g masła miękkiego
- Szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 10 g cynamonu w proszku
- 35 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
Lukier:
- Sok z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Do miski wlej ciepłe mleko (mleko nie może być gorące), wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Przez sitko przesiej mąkę do większej miski, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj. Zrób na środku niewielkie wgłębienie i wlej do niego mleko z drożdżami. Ponownie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Następnie dodaj do nich jedno jajko i żółtko. Rozpocznij wyrabiać ciasto, a po 4 minutach dodaj masło i kontynuuj wyrabianie aż do momentu, gdy stanie się gładkie.
Tak wyrobione ciasto przykryj bawełnianym ręcznikiem i odłóż do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub dużą drewnianą deskę do krojenia (np. dębową deskę Natur o wymiarach 45 cm x 30 cm) i ugniataj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą z nich na placek o wielkości 30 cm x 30 cm. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp cynamonem, cukrem wanilinowym i cukrem trzcinowym.
Ciasto zwiń w roladę i pokrój na plasterki o grubości 2,5 cm. Następnie ułóż je na blasze lub w formie silikonowej ze sztywnym rantem (np. w kwadratowej formie do pieczenia SMART Black), zachowując odstępy i pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj mieszankę roztrzepanego jajka z odrobiną mleka i posmaruj nią bułeczki cynamonowe. Umieść je w piekarniku i piecz przez 20 minut, aż się zarumienią.
Na koniec przygotuj lukier. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem i polej nim swój wypiek. Smacznego!
Jak zrobić własny cukier waniliowy?
Cukier waniliowy możesz zrobić samodzielnie w domu bez większego wysiłku. Przyda Ci się laska wanilii, 250 g cukru oraz szczelny pojemnik. Wanilie należy otworzyć, wyjąć z niej nasionka, dodać do cukru i dokładnie wymieszać. Następnie całość przesyp do słoiczka, dodaj pozostałość z laski wanilii i zostaw na co najmniej 24 h, aby cukier przeszedł aromatem tej niezwykłej przyprawy.
Jak dobrze pokroić ciasto?
Aby ciasto pokroić odpowiednio, koniecznie użyj ostrego noża. Pamiętaj, że to narzędzie tępi się z każdym użyciem i że jeśli zależy Ci na wygodnym pokrojeniu masy na bułeczki należy go naostrzyć przed kolejnym użyciem. Użyj do tego wygodnej ostrzałki.
Jak jeszcze można przygotować lukier?
Lukier można przygotować na wiele sposobów, mieszając cukier z różnymi dodatkami, takimi jak ubite biało jaj, czy mleko. Pamiętaj tylko, że nie trzeba do niego wcale zbyt dużo płynu. Najlepiej dodawaj płynną część do cukru powoli, aby mieć kontrolę nad konsystencją mieszanki.