Bulion warzywny doskonale zastąpi rosół i będzie świetną bazą do wielu zup oraz sosów. Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę aromatyczny. Aby go stworzyć, wykorzystaj duży garnek z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, która jest bezpieczna w trakcie kontaktu z żywnością.
Co jest potrzebne na bulion warzywny?
- 4 marchewki
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 1 mały por
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
Jak zrobić bulion warzywny?
Dobrze umyj warzywa. Obierz marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek, a następnie pokrój je na kilka kawałków. Z pora odkrój twarde liście. Do garnka o pojemności 2,5 l wlej ok. 1 l zimnej wody i umieść w nim wszystkie składniki.
Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 h. Gotowy bulion warzywny możesz zjeść razem z ugotowanymi warzywami lub skorzystać z niego jako bazy do innych zup np. włoskiej zupy pomidorowej.
Czy warzywa można dodać do gorącej wody?
Nie! Ważne jest to, aby dodawać je do zimnej wody, aby się nie sparzyły i powoli uwalniały soki do wody. Tylko dzięki temu bulion będzie naprawdę smaczny i aromatyczny.
Czy można zmienić proporcje warzyw?
Tak, możesz dowolnie zmieniać ich proporcje, jednak zachowaj ostrożność. Na początek sprawdź podstawową wersję, a następnie zmieniaj proporcje zgodnie z własnymi potrzebami oraz smakiem.
Do jakich zup można wykorzystać bulion warzywny?
Na bulionie warzywnym możesz przygotować naprawdę wiele zup, np. zupę pomidorową, czy barszcz. Sprawdzi się również do zup-krem. Pamiętaj, że możesz ugotować jego większą ilość, a następnie mrozić i dodawać do zup wtedy, kiedy po prostu będziesz mieć taką potrzebę.