Widelczyki do ciasta 6 szt. VALOR
Jak zrobić cake pops? Sprawdź nasz przepis na szybki deser, który może sprawdzić się również w trakcie przyjęć, nie tylko tych dla dzieci. Dowiedz się, jak zrobić to krok po kroku. Na różnego rodzaju wydarzenia przyda Ci się piękna porcelana.
Co będzie potrzebne do zrobienia cake pops?
- 500 g ciasta, np. biszkoptu, ciasta czekoladowego itd.
- 80 g serka mascarpone
- 80 g kremu czekoladowego kanapkowego
- 350 g czekolady (dowolnej, wysokiej jakości)
- 3 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo
- Dowolne posypki cukrowe – wg. uznania i potrzeby
- Patyczki na lizaki/do cake pops
Jak zrobić cake pops?
Do przygotowania cake pops potrzebne jest gotowe, wystudzone ciasto. Możesz samodzielnie je upiec lub zakupić gotowe w sklepie. Może to być biszkopt, ciasto zebra, czekoladowe, brownie itd. Najlepiej sprawdzają się te o dość lepkiej konsystencji, pieczone z olejem. Stawiaj na ciasta bez dodatków takich jak orzechy.
Kawałki ciasta rozdrobnij. Do miski dodaj mascarpone i krem czekoladowy. Zacznij od mniejszej ilości, dokładnie wymieszaj i sprawdź konsystencję. Jeśli nie jesteś w stanie stworzyć z masy zbitych kulek – dodaj do niego trochę więcej kremów. Ponieważ każde ciasto jest nieco inne, ilości i proporcje mogą się nieco od siebie różnić.
Zacznij formować kulki. Zawijaj je w folię spożywczą, lub umieść w szklanym pojemniku SMART, tak by wzajemnie się nie dotykały i schładzaj je w zamrażalniku przez ok. 30 minut. Rozmiar kulek dostosuj do wielkości patyczków – nie powinny być jednak nadmiernie duże.
Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Na talerzykach rozłóż posypki cukrowe. Wyjmij kulki, zrób w nich dziurki za pomocą patyczków, a następnie każdy patyczek maczaj w czekoladzie i wkładaj je w kulki.
Gdy patyczki zastygną, rozpuść więcej czekolady, maczaj w nich stworzone „lizaki”. Dbaj o to, by były w całości pokryte cienką warstwą. Czekolada powinna szybko zastygać na zimnym jeszcze cieście. Następnie od razu wkładaj je do dekoracji i odkładaj tak, by cake popsy stały pionowo, ale nie dotykały się wzajemnie. Po przygotowaniu podaj np. na przyjęciu.
Cake pops – przepis z bloga kulinarnego!
Historia cake pops jest stosunkowo nowa i co ciekawe, wzięła się z bloga kulinarnego. Już wcześniej w USA znane były tzw. cake balls, większe kawałki ciasta maczane w czekoladzie. W 2007 Angie Dudley na swoim blogu opublikowała post z przepisem na cake pops. Szybko stały się bardzo popularne i już w 2011 jedna z sieci kawiarni wprowadziła je do swojej oferty.
Jakich posypek użyć do cake pops?
Do cakae pops możesz użyć różnego typu posypek. Najłatwiej dostępne będą te cukrowe. Kupisz je w różnych kształtach i kolorach, co pozwoli Ci na stworzenie różnorodnie wyglądających przysmaków. Możesz wybrać kolorowe confetti, perełki, czy cukierki o konkretnych kształtach, np. choinki dobrze sprawdzą się w zimowym okresie. Inną opcją są posypki czekoladowe, wiórki kokosowe (białe lub barwione), liofilizowane owoce, czy bardzo drobno posiekane migdały i owoce.
Przepis na cake pops – dostosuj go do swoich potrzeb!
Cake pops przygotujesz z większości ciast. To doskonały sposób na wykorzystanie np. zniszczonego biszkoptu czy też pozostałego po przyjęciu ciasta. Możesz je wykonać na wiele sposobów i dostosować je do własnych potrzeb. Idealnie sprawdzą się zarówno w trakcie przyjęcia, jak i np. jako wspólna zabawa z dziećmi.
Sprawdź też nasze widelczyki do ciasta!
